156(47) Janusz L. Wiśniewski "Vien@tvė tinkle"

Janusz L. Wiśniewski  “Vien@tvė tinkle”
Mano įvertinimas: 3/3 ( 1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: Knyga su daug trūkumų. Nežinau ar autorius, ar vertėja kalti. Bet daug kalbama apie internetą bei genetiką. Genetikoje aš nieko nenusimanau, kompiuteriuose ir internete teko pradėti gaudytis. Todėl tos vietos, kur kalbama apie paštą, tinklą, ICQ – labai rėžė ausį. Ne ne, techniškai viskas teisinga, nenusišnekėta ir t.t., bet parašyta ne ta kalba, kuri mums įprasta, sausokai, keistai. Man, kaip dirbusiai žurnale rašančiame apie PC, yra suprantama kalba pritempta prie kalbininkų reikalavimų. Tačiau spėju vertėja (nes originalo nepaskaitysiu), nelabai raukė ką vertė, todėl taip sausai ir gavosi.
O pati knyga… Šiuolaikinis meilės romanas. Užsimezgęs ICQ. Jis ir Ji. Skirtingose šalyse. Su skirtingomis patirtimis, prisiminimais. Daug tų prisiminimų, daug daugiau nei jų bendravimo. Bet ojojoj, kiek tiesų. Ką perteikė rašytojas kuo puikiausiai, tai tą jausmą, kai bėgi įjungti kompiuterio, nes o gal parašė. Kai tikrini milijoną kartų savo čiato programą, o gal jis online. O gal jau? O gal jau onlaine? Kaip nusivili, kai parašo kas nors kitas. Kaip tau būna dzin, ką nuosavas sutuoktinis pašonėje kalba. Kaip tau bloga be interneto, o jei juo naudojiesi tik darbe, tai tiesiog pirmadienis tampa šventė. Taip. Galiu patvirtinti, kad taip būna. Be viso šito, dar ir kiek tos knyginės įtampos. Tai susitiks jie ar ne? Tai kaip viskas baigsis? Ir džiaugiuosi, kad pabaiga “nesuvaryta”. Įtikinanti. Ir man tokia buvo kažkada. Bet buvo ir kitokia. Nes vis tik aš internetinė. Todėl ir knyga patiko.
Oficialiai: Romano veiksmas kuriamas virtualioje erdvėje, kurioje susitinka du žmonės – Jakubas ir Ji. Tai šiuolaikiška istorija apie meilę, vienintelę, išsvajotą, kuri jaudina iki ašarų ir neleidžia likti abejingam. Knygoje virtualioji erdvė pateikiama kaip didelių galimybių laukas visapusiškiau išreikšti savo individualybę, geriau atskleisti vidines nuostatas. Romanas patrauklus bei aktualus skaitytojui, kuris stengiasi rimčiau ir realiau pripažinti tikrąsias vertybes.
Puslapių skaičius: 405
Knyga nuosava. Visai neseniai “Pegase” kainavo mažiau nei 10 lt.
Perskaityta 2010 03 09

8Comments

Add yours
  1. 1
    me_myself_I

    Lenkų bestseleris, prieš kelerius metus visos merginos tiesiog svaigo dėl tos knygos, manau, kad ne viena knyga pažymėta sūriomis jų ašaromis. Pagal ją pastatytas filmas (beje, visiška nesąmonė, tokios blogos knygos interpretacijos dar nesu mačiusi)
    Skaičiau originalo kalba, jau gana seniai, todėl gerai neprisimenu, ar sausai parašyta. Bet šiaip jau autorius garsėja savo paprastu stilium (vis dėlto baigęs tiksliuosius mokslus).
    Manau, kad lietuvių kalba knyga išėjo per vėlai, nes labai daug dalykų jau pasenę (kas dabar viešbutyje spausdina email’us?). Autorius stengiasi paaiškinti daug dalykų, kurie mums šiandien yra jau savaime suprantami (pvz. pokalbiai online, skypo tipo, apie kuriuos jis rašo kaip ateities perspektyvą).
    Taip pat atrodė, kad autorius bando sukišti visas savo žinias (biologijos, chemijos, informatikos, filosofijos, itt). Tipo tokios pertraukėlės ‘o dabar aš jums papasakosiu, kaip veikia internetas’.
    Bet nepaisant visko knyga man labai patiko, kartais išspaudė ašarą, kartais šokiravo. Pirkau knygų mugėje, o kitą dieną, po 5 metų ištikimo tarnavimo, lūžo kompas, tad knyga buvo labai vietoj ir labai tinkamu laiku 🙂

  2. 2
    Salomėja

    Filmą žiūriu dabar:). Viskas kas toje knygoje aiškinama apie internetą man nekliūna. Net ir dabar yra vyresnių žmonių, kuriems gal to reiktų. Aš aprašinėjau programas, žinau, kad ne taip ir paprasta paaiškinti kas yra ICQ (beje filme matau tik emailą, jokio mesendžerio). Tačiau nelabai patiko kaip viskas lietuviškai skamba. Kažkokios programos registracijos kortelės ir pan.:)
    Genetikos dalis praleidau, nes pabijojau, kad bus tas pats, kaip ir su IT 🙂
    Verkt knyga nevertė, prisimint savo virtualius-realius romanus – taip :).
    “Bet šiaip jau autorius garsėja savo paprastu stilium (vis dėlto baigęs tiksliuosius mokslus).”- o prie ko čia mokslas? Aš irgi ne religijotyrą baigusi:). Su stiliumi tai mažai susiję.

  3. 3
    me_myself_I

    Aišku, gal ir nereikėtų sutapatinti išsilavinimo su stiliumi, bet bet jau man dažnai atrodo, kad tai turi įtakos. Šitoje knygoje labai jaučiau mokslinį stilių: paprastą, konkretų. Pvz. jo kita knyga netgi pavadinta moksliškai: Molekulės emocijų 🙂
    Pvz. John’o Grisham’o knygose irgi jaučiasi teisininko stilius: tikslus, prie esmės, trumpi herojų aprašymai, per daug nesigilinama į jausmus, emocijas (nors kartais tas turi netgi didesnį poveikį).
    Čia tokia mano asmeninė nuomonė klausimu ar išsilavinimas turi įtakos stiliui.

  4. 4
    Salomėja

    Man tai atrodo yra filologai (na šiaip žmonės, kurie konkrečiai mokėsi rašyti, gal ir ne filologai, bet na suprantat…) ir visi kiti.

+ Leave a Comment