918(17) John Curran “Slaptosios Agathos Christie užrašų knygelės: penkiasdešimt detektyvinių siužetų kūrimo metų”

Estimated read time 3 min read

John Curran “Slaptosios Agathos Christie užrašų knygelės: penkiasdešimt detektyvinių siužetų kūrimo metų”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Šią knygą labai netikėtai gavau dovanų, tad prisėdau ir perskaičiau. Realiai aš nesu didelė gerbėja istorijų apie rašytojus, jų gyvenimą ir įvairiausius kūrybos etapus. Tačiau ir nebūdama gerbėja galiu vieną kitą kartą ir praplėsti savo akiratį, ar ne? Ypač kai knyga pati įkrenta į rankas, o Agatha Christie visgi yra mano mylimiausio žanro atstovė.

Aš esu skaičiusi daug autorės istorijų, deja, paauglystėje, todėl labai sunkiai atgaminu detales. Man labai nepatiko Mis Marpl personažas, todėl knygų, kurioje ji sprendžia bylas beveik neskaičiau, tačiau su Puaro viskas kitaip. Žodžiu, nelabai ką prisimenu, tik personažus, o norint mėgautis pastarąją knyga reikia būti tikru Christie fanu. Joje autorius nagrinėja detektyvės gyvenimo užrašus. Sąsiuviniuose persipynę įvairiausių siužetų kūrimai, personažai, idėjos knygoms, pirkiniai, gyvenimiškos užduotis. Agata labai chaotiškai viską žymėdavosi, pamesdavo, pamiršdavo. Geriausiai prisimenu dvi knygas – “dešimt negriukų” ir “žmogžudystė rytų eksprese”. Būtent šių romanų užrašų knygelėse nebuvo, tiksliau jos kažkur pamestos, gaila. Pats rašytojas – tikras fanas. Jis nardo po tuos užrašus, suskirstė romanus į kategorijas, po truputį nagrinėja kiek išleistas kūrinys skiriasi nuo pirminių idėjų ir t.t.

Razinka – dvi Puaro istorijos. Labai trumpos, bet kaip visada žavios. Jau vien dėl jų smagu, kad knyga pateko į mano rankas. Jei esate gerbėjas – rekomenduoju! Jei visai nesidomite detektyvais, kažin ar bus įdomu. Nors… Visai nemažai sužinojau apie autorės gyvenimo foną, kitus rašytojus, jų susirašinėjimus ir pan.

Oficialiai: Agatha Christie (1890–1976) po mirties tapo garsiausia detektyvų rašytoja pasaulyje. 2004 m. rastas neįtikėtinas jos palikimas – septyniasdešimt trys užrašų knygelės, prikeverzotos beveik neįskaitomai. Jose surašyta įvairių pastabų, sudaryti sąrašai ir planai daugybei būsimų kūrinių.
Neįkainojamas radinys atskleidžia didžiausią Agathos Christie paslaptį – kaip iš jos pieštuku primargintų užrašų gimė visame pasaulyje pripažinimo sulaukę detektyvai. Įvairūs siužetai, alternatyvios pabaigos, išbrauktos ir kelis kartus pakeistos scenos – tai sudomins visus, perskaičiusius bent vieną Agathos Christie knygą ar mačiusius kurį nors pagal jos kūrinį pastatytą filmą.
Šioje knygoje Johnas Curranas nagrinėja daugybę ištraukų iš užrašų knygelių, taip pat pateikia du jose rastus ir kitur nepublikuotus Erkiulio Puaro apsakymus.
Johnas Curranas yra ilgametis Agathos Christie biografijos ir kūrybos tyrinėtojas, daugybę metų dirbęs rašytojos oficialios interneto svetainės redaktoriumi. Jis bendradarbiavo su A. Christie anūku Mathew Prichardu steigiant Agathos Christie kūrinių archyvą.  

Žymos sau: KPS: 512  Kn 2017 12 25

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

Mano parduodamos knygos.

+ There are no comments

Add yours