891(61) Julian Barnes “Laiko triukšmas”

Estimated read time 2 min read

Julian Barnes “Laiko triukšmas”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Po pačios blogiausios knygos šokime prie šio to normalesnio. Julian Barnes “Laiko triukšmas” man asmeniškai pasirodė vertinga vien tuo, kad po jos aš ėjau gūglinti rusų kompozitoriaus ir skaityti apie šio gyvenimą. Na, nesu tiek išprususi ir nežinojau tokio (o jei ir žinojau, tai aš neįsimenu pavardžių, ką tik va atradau, kad jau skaičiau vieną Barnes knygą).

“Laiko triukšmas” pasakoja apie talentingą kompozitorių, kuris turėjo nelaimės gimti, augti ir senti Rusijoje, pačiame represijų įkarštyje, per antrąjį karą, Stalino, o vėliau Chruščiovo valdymo metais. Romane labai įtaigia parodytas visas žlugdantis sistemos bukumas. Istorija prasideda tuo, kad kompozitorius sėdi šalia lifto ir laukia kol jo ateis suimti. Prie lifto, nes nenori, kad agentai iš lovos verstų visą šeimą. Taip jis būdrauja kiekviena naktį. Ir dėl ko? Nes Stalinas pasiklausė operos ir šiam nepatiko. Menkas niekutis, kuris kainuoja gyvybę. Bauginimas, spaudimas, pasidavimas, nepasidavimas, paslėpta ironija. Viskas taip tikra, taip įtikima. Gera knyga. Na ir laiku pasitaikė, po tos paskutinės linsksmuolės :).

Oficialiai„Ko jis tikrai tikėjosi, tai kad mirtis išlaisvins jo muziką: išlaisvins nuo jo gyvenimo. <…> Ir tada jo muzika bus… tiesiog muzika.“
1937-ųjų pavasarį vienišas žmogus kasnakt būdrauja savo namų laiptų aikštelėje. Susikrovęs daiktus į lagaminėlį, rūkydamas papirosą po papiroso, jis laukia, kol atsivers lifto durys, šmėstelės uniforma ir antrankiai surakins riešus. Stalino Rusijoje jie visada ateina vidurnaktį, todėl geriau juos pasitikti prie lifto nei laukti, kol išvilks iš lovos. Ypač jei suimamasis yra skrupulingasis Dmitrijus Šostakovičius – vos devyniolikos šlovės sulaukęs kompozitorius, gyvenantis beprotybės apimtais laikais, kai Stalinas ką tik uždraudė jo sukurtą operą.

Žymos sau: KPS: 208 Kb 2017 09 25

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours