862(32) Celeste Ng “Viskas, ko tau nesakiau”

Celeste Ng “Viskas, ko tau nesakiau”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Tai viena tų knygų, su kuriomis šiek tiek apsigavau, bet nebuvo viskas labai blogai. Apsigavau, nes pradėdama tikėjausi, kad čia bus lyg ir detektyvas. Dingo mergaitė, tada ji buvo surasta nuskendusi na ir maniau, kad viskas bus rutuliojama aplink tyrimą kaip ir kas. O pasirodo čia buvo psichologinė šeimos drama, kurią ir apnuogino mergaitės mirtis.

O šeima neįprasta. Veiksmas vyksta 1977 metais, JAV, nedideliame miestuke, kuriame visi vieni kitus pažįsta. Tiesą sakant skaitydama knygas apie JAV aš šiurpstu nuo tų miestukų. Taip, ir mūsų kaimukai yra ne dovanėlė, bet jokios šalies maži miesteliai manęs taip nešiurpina, kaip JAV. Ir nors tu ką.

Na tai va. Šeimą sudaro amerikietė ir kinas (gimęs JAV). Jau ir dabar turbūt nelengva mišrioms šeimoms, bet tais metais tai iš viso reikėjo didelio pasiryžimo atlaikyti visuomenės pasmerkią. Nors knyga irgi ne visai apie tai.

Ji apie viską. Moters teises, moters laisves, lūkesčius, kuriuos primeta visuomenė moterims. Moters neišsipildžiusias ambicijas, kurias ji stengiasi suprojektuoti savo dukroje. Vyro skausmingą patirtį dėl to, kad yra kitos rasės, siekį prasimušti ir įrodyti, kad jis neprastesnis už kitus. Vyro norą, kad jo vaikai nekentėtų diskriminacijos, kokią jis patyrė vaikystėje, vyro nusivylimą savo vaikais. Vaikų gyvenimą tokiame pasaulyje. Norą įtikti tėvams ir išgyventi nedraugiškoje visuomenėje. Nesusitvarkymą su spaudimu.

Ir dar daug ką. Labai rimta, labai įdomi šeimos drama. Be jokių didelių intrigų, tiesiog gyvenimiška.

OficialiaiDebiutinis amerikiečių autorės Celeste Ng romanas Viskas, ko tau nesakiau – literatūrinis trileris su šiam žanrui būdingais elementais: romano užuomazga – dingusi mergina, ežeras, vietinis gyventojas, paskutinis ją matęs, įtartinas… Veiksmas vyksta 1977 m. tyliame Ohajo valstijos mieste, kur visi vieni kitus pažįsta ir nieko panašaus anksčiau nėra nutikę. Skaitytojas žengia lyg ir į žinomą teritoriją, tačiau ima ir apsigauna. Paslaptis, išduodama pirmame romano sakinyje, pasirodo nėra tikroji paslaptis „Lidija mirusi. Bet jie dar to nežino.“ Siužetas ima pintis tada, kai policija, atėjusi į merginos namus, pažeria nepatogių klausimų – kaip jai sekėsi mokytis? kas buvo jos draugai? ar ji neatrodė prislėgta? – o jos mylintys tėvai, sesuo ir brolis susivokia negalintys atsakyti nuoširdžiai.

Žymos sau: KPS: 320 Ke 2017 05 19

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

 

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment