652(72) Nicolai Lilin "Sibirietiškas auklėjimas"

Estimated read time 3 min read

SIBIRIETIsKAS-AUKLeJIMAS_p1Nicolai Lilin “Sibirietiškas auklėjimas”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Šią knygą kelis kartus norėjau mesti, nes o kam man skaityti apie nusikaltėlių filosofiją, taisykles? Kita vertus juk jeigu kartais paskaitau apie kokią gentį, bendruomenę, pvz., amišus, tai kuo čia kitaip?

Viršelis sako, kad tai tikra istorija, autoriaus vardas sutampa su pagrindinio veikėjo, tai aš ir nekelsiu prieštaravimų, tikra, tai tikra. Tai vat, tas realusis pasakojimas yra apie keistą sibiriečių nusikaltėlių bendruomenę.

Knygos sibiriečiai gyvena Padniestrėje, kur sovietiniais laikais buvo ištremti įvairaus plauko nusikaltėliai ir ne tik, tačiau visa filosofija apima sibiriečius bendrai, taip pat ir tikruosius, gyvenančius Sibire. Kokia gi ta filosofija? Nuo pat gimimo, bendruomenėje augantys žmonės žino, kad jie bus nusikaltėliais. Šis žodis visur minimas reikia nereikia ir toks tarsi teigiamas. Nes TIKRAS nusikaltėlis daro taip ir ne kitaip. Knygoje papasakota kaip reikia kalbėti su seneliais, kaip elgtis kalėjime, kokie ritualai atliekami nešant laišką, kalbant su vyresniais. Niekas neateina ir nesako – atnešiau laišką. Kiekvienas veiksmas tai kaip spektaklis.  Išdėstyta tatuiruočių prasmė, nes tikras sibirietis yra išsitatuiravęs begalę žinučių. Šie nusikaltėliai nevertina turtų, yra labai dievobaimingi ir bendruomeniški. Bent jau buvo.

Daug žiaurumų aprašyta tarsi taip tiesiog, nes taigi sibirietis turi atkeršyt, nes normalu sušaudyt, papjaut ir pasimelst.

Kas labiausiai mane nervino? Pasakojimo šokinėjimas. Eina chebra kitos chebros mušt, o tame tarpe įsiterpia lyrinis nukrypimas apie kokio nors senelio pamokymą, ar ten kažkokio kalinio istoriją. Per tuos nukrypimus taip pat buvo perduota daug žinių ir minčių, bet vistiek toks pasakojimo būdas man nepatiko.

Oficialiai: Ginčijamame, nepripažintame regione tarp Moldovos ir Ukrainos, Padniestrėje, gyvena glaudi „garbingų nusikaltėlių“ grupė, kilusi iš Stalino ten ištremtų nusikaltėlių. Joje laikomasi griežtų ritualizuotų pagarbos ir ištikimybės kanonų. Tatuiruotės ten pasakoja žmogaus gyvenimą, vaikas nuo mažiausių dienų svajoja apie savo pirmąjį durklą piką, „garbingieji“ ginklai griežtai atskiriami nuo „nuodėmingųjų“, pinigai leidžiami dviem dalykams – ginklams ir ikonoms, o mentai ir kiti sistemos pakalikai visuotinai neapkenčiami. Nepaklūstantys jokiai valdžiai, nepriklausantys visuomenei, kaip mes ją suprantame, žmonės su begaline aistra ir brutalia jėga puoselėja pagarbą senoliams, ištikimybę tiesai ir savo laisvę.

Žymos sau: KPS: 496, Ke, 2014 08 28
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook.

+ There are no comments

Add yours