640(60) Alessandro Baricco "Misteris Gvynas"

Estimated read time 2 min read

misteris gvynasAlessandro Baricco “Misteris Gvynas”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Kartais man atrodo, kad tokie rašytojai kaip Baricco egzistuoja vien tam, kad žmonės turėtų po ranka pavardę, kurią ištartų paklausti, o koks gi jų mėgiamiausias rašytojas. Dažniausiai pataikysi, o net jei ir neskaitei, tai knygos tokios plonos, kad valanda ir jau nebeapsimelavęs. Neturiu omenyje kažko blogo, nes negi sakysi, kad tavo mylimiausia yra Aleksandra Marinina ar Jodi Picoul, net jei tai būtų tiesa. Kažkaip nerimta, ir darbo pokalbyje gali būti nesuprastas :).

Man Baricco regis labai patinka, nors tai tik antra skaityta knyga. Skaitysiu viską viską, bet jis niekada netaps mano mylimiausiu.

“Misteris Gvynas”, kažkas stulbinamai nerealaus. Tą patį sakau po kiekvienos Murakamio knygos :). Mane labai labai žavėjo visi personažai, tiek pagrindiniai, tiek lempučių kūrėjas, kompozitorius ar epizodinė mergina knygos pradžioje. Kai Gvynas pasakė, kad bus kopijuotoju, tai labai priminė mano pačios pareiškimą, kad būsiu apvedžiotoja. :). Skaitykit jei ieškot ramybės.

OficialiaiTylus ir kuklus Džasperis Gvynas – rašytojas vienišius, kurio vienintelis draugas – jo literatūrinis agentas. Tačiau vieną dieną jis staiga supranta, kad jo literatūrinė karjera baigta, ir laikraštyje paskelbia pažadą niekuomet daugiau neberašyti. Tačiau juk rašymas – jo būdas patirti ir pekelti tikrovę, ir nerašyti, pasirodo, neįmanoma. Galiausiai misteris Gvynas randa išeitį: portretai. Jis rašys žmonių portetus. Kaip tai įmanoma?
Tai žino tik misteris Gvynas, pradėdamas ruoštis naujam gyvenimui: preciziškai įsirengia studiją, pakabina ypatingas lemputes, pavadintas karalienės vardu, ir ima rašyti. Taip prasideda viską iš lėto pakeisianti istorija, pasibaigusi paslaptimi.
Šiame romane rasite išmintingą senutę, sugebančią įkvėpti drąsos net iš ano pasaulio, unikalų lempučių meistrą, galintį sukurti vaikišką šviesą, kompozitorių, kuriantį muziką, panašesnę į šnaresį. Vienatvę, atsargius prisilietimus, tylą. Merginas, vieną piktą, kitą švelnią ir įžvalgią. Dešimt rašytinių portretų. Ir rašytoją, sugebantį pamatyti žmogaus viduje slypinčias ir tylinčias istorijas. Sugebantį suprasti, kokios istorijos dalis kiekvienas yra, ir sukurti portretą iš žodžių – subtilų ir tikslų, poetišką ir paslaptingą.  

Žymos sau: KPS: 159, KB, 2014 07 12

 

+ There are no comments

Add yours