431(104) Sofi Oksanen "Stalino karvės"

Sofi Oksanen “Stalino karvės”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Pagaliau iškankinau aš tas karves. Baisiausiai pavargau beskaitydama. Išmušė mane iš ritmo (OMG šis blogas sako, kad liepą perskaičiau 20 knygų). Ir negalvokite, knyga nėra bloga. Sakyčiau, kad net labai įdomi, tačiau labai jau sunkiai skaitosi. Puslapis po puslapio niūrumos, juodumos. Kaip ir vėlesnis Oksanen romanas “Valymas”, šis gi taip pat daugialypis. Šokinėjama laike. Šokinėjama tarp veikėjų. Čia soviemečio pabaiga, čia 75-tieji, čia pokaris, čia dabartis. Manau įdomiausia būtų skaityti mano tėvų amžiaus žmonėms gyvenusiems Sovietų Sąjungoje. Tiksliau Katarynos amžiaus 🙂
Anos mama jaučia didelį kompleksą būdama este Suomijoje. Nes estės yra ruskės, o ruskės yra kekšės. Čia ji savo kilmę slepia, o besisvečiuodama Estijoje suomiškumą akcentuoja. Ana serga bulimija ir turi kitokių psichologinių problemų. Žodžiu, šioje knygoje nerasite nieko šviesaus ar mielo. Smagu, kad autorė patobulėjo ir į vėlesnę knygą (nes skaičiau tik vieną) įvedė siužetą, įtampą, intrigą.
Oficialiai„Stalino karvės“ (2003) – Sofi Oksanen literatūrinis debiutas, kuriame vaizduojamas trijų kartų moterų gyvenimas. Intriguojantis ir nuoširdus pasakojimas apie išgyvenimus pokario bei sovietinėje Estijoje ir vakarietiškoje Suomijoje. Sofijos, Katarynos ir Anos akimis vaizduojama šiurkšti užkarda tarp XX a. antrosios pusės Rytų ir Vakarų, atplėšusi mylinčias viena kitą motinas ir dukteris, privertusi jas jausti baimę, gėdą, nevisavertiškumą ir imtis tikrų žygių siekiant įrodyti, kad yra moterys. Kupinas maišto ir kartu lyriškas romanas buvo nominuotas Runebergo premijai, vienai autoritetingiausių Suomijos literatūros premijų. Pirmoji Lietuvoje išleista šios autorės knyga – romanas „Valymas“ (2010).
uslapių skaičius: 448
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 08 01

+ There are no comments

Add yours