302(86) Lorenzo Carcaterra "Saugi vieta"

Lorenzo Carcaterra “Saugi vieta”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: Įrašiusi knygos pavadinimą į google, radau daug atsiliepimų: sukrečianti, privaloma perskaityti kiekvienam, geriausia kada nors skaityta… Į geidaraščius įsitraukiau po to, kai man parekomendavo, kaip labai gerą. Ir nieko tokio pati pasakyti negaliu. Gal dėl to, kad viskas aprašyta gana paviršutiniškai? Na muša tas tėvas mamą, bet negi tai labai baisu, jei vaikas tuo metu limonadą geria. Gal mane labiau įtikina ir sukrečia mažiau biografiški veikalai, kad ir tie patys “Pragaro virtuvės vaikėzai” arba Puzo “Mama Lučija”. Jos irgi apie tuos pačius laikus, tokią pačią socialinę žmonių grupę, tokius pačius žiaurumus, bet na man pasirodė gerokai stipresnės.
Nežinau, ką autorius norėjo papasakoti šia knyga. Begalinę meilę tėvui, kuri sugriuvo sužinojus vieną jo gyvenimo epizodą? Niekaip nesuprantu, o koks skirtumas tarp užmušimo ir stipraus mušimo iki to plono siūlo? Užmušė nepažįstamą buvusią žmoną ir tapo blogas, o kad talžo motiną iki sąmonės netekimo tai čia visai normalu ir nieko tokio? Bet juk ir tai, ir anai tai visai patiko. Bent jau antroji taip sakė, kai jai visi siūlė tėvonijoje pasilikti. Ne ne sakė, ten mano namai, ten mano šeima. Todėl, kas aš tokia, kad teisčiau tuo, kurie gyvena taip, kaip jiems patinka. O štai autorius, arba bent jau tas berniukas knygoje – tiesiog bailus lochutis.
Oficialiai: Idealizuotas Iskijos salos Neapolio provincijoje paveikslas – pagrindinio veikėjo tėvonija, kur vyrai, užsivožę fetrines skrybėles, ir moterys, nešinos vytelių krepšiais su šviežiomis figomis. Baltos paklodės plaikstosi vėjyje ir juodos našlės gedi kalnuose. Kur puoselėjamos šeimos tradicijos. Vėliau karas šeimyną nubloškia į Ameriką, kur gyvenimas teka ne pagal tradicijas, o pagal griežtas taisykles. Tai – Pragaro virtuvė, kvartalas pačiame Manha­tano viduryje, kur įsikūrę išeiviai iš Italijos, Airijos, Rytų Europos, ir Frenkas Sinatra cigarų dūmuose, vėliau Nilas Amstrongas mėnulyje ir nuolatinė kova dėl išlikimo emigrantų kvartaluose… 
Puslapių skaičius: 351
Knyga nuosava
Perskaityta 2011 08 29

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Rokas

    nu nezinau cia ar knyga kuri turi kazka ‘palikti’, bet skaitant tikrai emociju buvo.. tiesiog knyga apie gyvenima, gal net ‘dienorasciu’ pavadinciau..
    nepasakyciau kad nepakartojama, bet tikrai verta filmo pastatymo ar perskaitymo

+ Leave a Comment