297(81) Haruki Murakami "1Q84. Pirma knyga"

Haruki Murakami “1Q84. Pirma knyga”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė:  nuo pačios knygų mugės šis egzempliorius gulėjo lentynoje ir laukė mano akyčių, o aš laukiau, kol bus išleistos visos trys knygos. Sulaukiau ir va jau perskaičiau pirmą dalį? Ir kaip? Taip kaip man patinka. Taksistai primenantys, kad nutikus keistam dalykui po to tą dieną jau visi kiti dalykai irgi būna keistesni, slaptos komunos, mistiniai mažieji žmonės, mergaitės be intonacijų. Uf :). Ir labai džiaugiuosi, kad nieko panašaus į Orvelo 84-tuosius. To truputį bijojau.
Vienu sakiniu: kad knyga gera rodo jausmas: pilve kruta noras kuo greičiau antrą dalį pradėti.
Oficialiai: Murakami naują savo romaną, tiksliau, romanų trilogiją, neatsitiktinai pavadino 1Q84. Tai nuoroda į George’o Orwello romaną 1984-ieji. Šįkart rašytojas permąsto istorijos ir ateities sąvokas, jo personažai ima pasimesti laike, pasirodo ir manipuliacinių teorijų, Orwello Didįjį Brolį keičia Mažieji žmonės, naktį vejantys oro lėliukę. Veiksmas vyksta tarsi 1984-aisiais, tačiau Aomamė pradeda abejoti, ar tai tikrai tie metai, nes realybė skyla, tįsta, nyksta… „Šį naują pasaulį ji nusprendė vadinti 1Q84-aisiais. Q – tai klaustukas – question-mark. Jis reiškia abejonę.“
Kaip ir ankstesniuose romanuose, Murakami kuria intriguojančius personažus: tai dvikovos instruktorė, kuri laisvalaikiu pagal užsakymą žudo vyrus, matematikos mokytojas, po darbo rašantis nespausdinamus romanus, paslaptinga septyniolikmetė Fukaeri, kurios kūrinys atsiunčiamas literatūriniam konkursui, ir kiti ne mažiau rafinuoti asmenys. Pirmoje trilogijos dalyje netikėtai ima pintis jų gyvenimai, ir viską apgaubia švelni mistika, neleidžianti užversti knygos neperskaičius dar ir dar vieno puslapio ir laukti tęsinio.
Puslapių skaičius: 400
Knyga nuosava.
Perskaityta 2011 08 17

+ There are no comments

Add yours