1339(11) Lois Lowry „Siuntėjas“

Estimated read time 2 min read

Lois Lowry „Siuntėjas“

Mano komentarai: Knygą perskaičiau prieš mėnesį. Įrašą parašiau prieš porą savaičių, bet vis neprisiruošiau padaryti nuotraukos, o dabar jau atrodo, kad nuomonytės skelbimas apie skaitinius toks bereikšmis dalykas. Toks nesvarbus. Tačiau bent kasdieninis ir taip norisi kažko „normalaus“. Taigi, tęsiu bloginimą.

Su šia knyga taisau klasikos spragas. O „Siuntėją“ galima laikyti žanro klasika, teigiama, kad jis įkvėpė visas madingas YA distopijas.

Knyga plonytė, bet neša daug svorio. Manau, kad ji puikiai tinka bet kokio amžiaus skaitytojui. Pagrindiniam personažui – dvylika, tačiau visuomenėje, kuri aprašoma, tokio amžiaus žmonės jau suaugę. Jie dar mokosi, ugdo savo savybes, bet jau nebelaikomi vaikais.

Knyga nukelia į tarsi tobulą, bet šiek tiek šiurpų pasaulį. Bendruomenė viskuo dalijasi, nejaučia aistros ir kitų stiprių jausmų, nemato spalvų. Šeimos augina įsivaikintus berniuką ir mergaitę, pasenę žmonės gyvena senukų namuose. Viskuo pasirūpinta, visi stebimi ir laikosi taisyklių. Per savo dvyliktą gimtadienį jaunuoliai visuotinio reginio metu išgirsta, kuo gi dirbs visą savo gyvenimą. Akivaizdu iš kur įkvėpimo sėmėsi „Divergentės“ autorė, suskirsčiusi visus į luomus.

Pagrindinis veikėjas Jonas gauna unikalias saugotojo pareigas. Jam lemta perimti visos žmonijos atsiminimus ir išsaugoti juos kitoms kartoms. Šio darbo dėka Jonas turi galimybę sužinoti, koks pasaulis buvo anksčiau. Ir viskas prasideda nuo spalvų pilkumoje.

Svarbiausia šios knygos dalis – virsmas. Ta riba, kai žmogus suvokia, kad nuostabiai sustyguotas gyvenimas yra beskonis. Kai sužino, kad kančia ir baimė taip pat reikalingos kaip meilė ir džiaugsmas. Kai pajaučia atsakomybę už kitą, nors ta atsakomybė prieštarauja visam anksčiau pažinotam pasauliui.

Istorijoje nėra tiek įtampos, kiek jos sukuriama dabartinėse distopijose. Ji lėtesnė, ramesnė ir leidžia stabtelėti prie esminių klausimų bei gi panagrinėti keliamas temas. Aš žinau daug žmonių, kurie pasirinktų knygos visuomenės gyvenimą, bet ir žinau tokių, kurie nė už ką neaukotų atsiminimų, spalvų ir jausmų… Ar yra vidurys?

Puslapių skaičius: 192
Knygos kilmė: pirkau
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  YA distopija

+ There are no comments

Add yours