1257(53) Jojo Moyes „Išdalintos žvaigždės“

Estimated read time 2 min read

 Jojo Moyes „Išdalintos žvaigždės“

Mano komentarai: pasaulis pliekiasi nesutardamas, kas yra gera knyga, kas yra kokybiška literatūra, o kas ne. Dar daugiau, tie kurie žino, kas yra blogos knygos, dažnai jų nėra skaitę. Ir tada galvoju, bet juk kažkas turėjo pirmą kartą perskaityti ir Orvelą, ir Tolstojų, ir visus kitus… Kažkas pirmas pasakė – va čia yra gerai. Skaitydama Jojo Moyes aš visada mąstau, į kurią lentynėlę tie „tikrieji“ kritikai dėtų jos knygas. Prisiminkime „Aš prieš tave“. Juk ją galima skaityti kaip banalią meilės istoriją, tačiau galima matyti ir provokuojančias temas. Tokias provokuojančias, kad dėl filmo net kilo protestų banga. Dar galima įžvelgti savęs atradimo istoriją, savipagalbos knygoms būdingų fragmentų, minčių apie žmogaus teisę gyventi arba ne… Gal kokybė priklauso ne tik nuo rašytojo, bet ir nuo gebėjimo perskaityti?

Ir čia priartėjome prie „Išdalintų žvaigždžių“. Tikiu, kad saldus pavadinimas tapo priežastimi, kodėl daug kas nė nestabtelėjo perskaityti anotacijos. Tačiau po viršeliu slypi nepaprasta istorija apie moteris. Nors anotacija nukreipia dėmesį ir sako, kad skaitysime apie keliaujančias bibliotekininkes, tačiau autorė, pasitelkusi tikrą istorinį faktą, nes jos egzistavo, parodė moterų padėtį Didžiosios depresijos laikais. O moterų padėtis, kaip žinia, tik dabar pusėtina. Anuomet viskas buvo sudėtingiau.

Knygos herojės norėjo būti mylimos. Tačiau joms to neužteko. Dar jos svajojo apie asmeninę laisvę, teisę būti laimingoms, dirbti, užsidirbti, jei tik nori – išsiskirti, jei tik nori – nesituokti ir gyventi su mylimuoju. Jojo Moyes į krūvą suvedė labai skirtingas veikėjas, tam kad parodytų – visų  mūsų siekis panašus: meilė, laimė, laisvė, saviraiška, noras daryti kažką prasmingo.

Istorijos pradžia man buvo nuobodoka. Tikrai maniau, kad bus čia iš tų saldžiųjų. Tačiau vėliau ir ašarą braukiau, ir didžiavausi.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Puslapių skaičius: 496
Knygos kilmė: knygą pirkau.
Perskaityta: 2021 04 12
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: romanas

 

+ There are no comments

Add yours