1253(49) Hallgrímur Helgason „1000° moteris“

Estimated read time 2 min read

Hallgrímur Helgason „1000° moteris“

Mano komentarai: Gavusi dovanų naujausią autoriaus knygą iš karto susidomėjau kiek senesne. Žiūriu visi tik liaupsina, reikia ir man, o kur dar visi tie juodo humoro pažadai?

Juodo humoro tikrai buvo. Nerealaus! Tačiau su šia knyga nesusidraugavau taip, kaip norėjau. Nes kažko trūko stiliuje. Čia tas atvejis, kai su turiniu viskas gerai, bet skaityti labai sunku, o ten, kur turėjau prunkšti, vis pagalvodavau, o kaip juokingai. Tik nesijuokdavau. Nesijuokdavau, kaip tą nevalingai darau skaitydama Fredrik Bachman knygas.

Romano „1000° moteris“ pasakotoja – senutė, kuri apiplėšta vaikų viena gyvena garaže ir laukia mirties. Jau tuoj tuoj. Pas ją užsuka socialiniai darbuotojai, dar senutė turi kompiuterį ir leidžia sau paišdykauti, pavyzdžiui, kabina užsieniečius apsimetinėdama Mis Pasaulis. Miela babytė, iš tų, kurios skambina į krematoriumą ir rezervuoja sau laiką.

Po trumpą nuotrupą, fragmentą ir prisiminimą mes – skaitytojai – pamaitinami jos istorija. Nuo pat vaikystės iki senatvės. Pašėlusi tai buvo moteriškė! Ir daug patyrusi, jau nuo pat vaikystės mačiusi karo žiaurumus ir pokyčius, kuriuos išgyveno Islandija. Juk pačio Islandijos prezidento anūkė. Pasakojimai nenudailinti, vietomis jautrūs, vietomis vulgarūs, juokingi, būta ir nuobodžių.

Tačiau jau minėjau, kad visą laiką skaitydama galvojau, kad va čia juodas, čia bando šokiruot, čia labai gražiai perteikė mintį, čia daugelis išsirašytų citatą. Tarsi viską matyčiau iš šalies ir visiškai neįsijausčiau į tekstą. Gal bėda tame, kad ėmiausi romano po Stelos Fortūnos? Tai vat, kažkaip norėjau daugiau.

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas knygyno puslapyje.

Puslapių skaičius: 568
Knygos kilmė: knygą pirkau
Perskaityta: 2021 03 30
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: romanas

+ There are no comments

Add yours