1219(15)-1221(17) Philip Pullman trilogija „Jo tamsiosios jėgos“

Estimated read time 3 min read

Philip Pullman trilogija „Jo tamsiosios jėgos“: „Auksinis kompasas“, „Aštrusis peilis“, „Gintarinis žiūronas“.

Mano komentarai: Stengiuosi nebekartoti senų klaidų ir tokias trilogijas skaitau tik tada, kai surenku visas knygas. Didelių lūkesčių neturėjau. Žanras man patinka, istorija man nežinoma, tad laukė didžiulis malonumas.

Nesuprantu, kodėl ši trilogija visai nepopuliari Lietuvoje, juk jau trečia leidykla leidžia, o atrodo nepastebėta. Žinoma, Hario Poterio armijos nenugalėsi, bet net ir jie juk negali skaityti ir skaityti tos pačios knygos,  norisi kažko naujo gal? Girdėjau užsienyje sekasi geriau.

Visgi padariau klaidą iš karto po šios serijos nusprendusi pakartoti minėtą HP, nes vis dar norėjau magijos. Kodėl tai buvo klaida? Pamačiau, kad nors Hario mama ir nekėlė labai stiprių ideologinių problemų, užteko ir to, kas aktualu jaunimui, ji turi neabejotiną talentą pasakoti istoriją. Jos veikėjai stiprūs. Ji daugiau rodo nei pasakoja (taip taip, jau iš pavardės žinome, kad Nevėkšla nerangus, bet ji ir parodo, kodėl).

O štai Pulmanas, turėdamas labai gerą idėją vis striginėjo. Kažkur aprašymų per daug, kad jau norisi praleisti, nes istorijai vertės nesuteikia, kažkur – esminėse vietose – per mažai. Nuolat atsirasdavo šalutiniai veikėjai, kurie istorijai nieko nedavė. Personažai, net pagrindiniai, neatrodė gilūs ir atskleisti iki galo. Perskaičiau trilogiją ir nė vieno nepažinau. Kai kuriems labai svarbiems veikėjams, pavyzdžiui, Lairos tėvui, iš vis nebuvo kur atsiskleisti, o juk jo indėlis į pasaulių istoriją nenuginčijamas.

Tačiau rašytojas sukūrė puikų pasaulį. Man jo idėja pasirodė labai įdomi. Taip pat iškėlė įdomių klausimų, kurie šią knygą daro nevaikiška. Daug dėmesio skiriama žmogaus sąmoningumui ir individo laisvei, kurią dažnai (ir knygoje, ir realiame pasaulyje) varžo bažnyčia. Daug gerų minčių apie mūsų vietą pasaulyje, mirties baimę, norą mokytis.

Tad mano vertinimas dviprasmiškas. Atrodo lyg autoriui kiek pritrūko pasakotojo talento, bet su kaupu turėjo gerų minčių. Mano manymu pirma knyga stipriausia, o trečia per daug ištempta, tačiau didesnis puslapių skaičius papildomos vertės neduoda. Ar rekomenduoju? Tikrai taip!

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymai leidyklos puslapyje.

Puslapių skaičius: 408+336+552
Knygos kilmė: knygas pirkau
Perskaityta: 2020 12 25
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: maginė fantastika, fantasy

+ There are no comments

Add yours