1203(126) Peter May „Visiškas užsidarymas“

Estimated read time 3 min read

Peter May „Visiškas užsidarymas“

Mano komentarai: Šiek tiek apsigavau su šia knyga, nes, kažkodėl sau susigalvojau, kad čia bus labiau apie pandemiją, krizę, kaip viskas prasidėjo ir rutuliojosi. Taip taip, yra pandemija, dar žiauresnė nei ta, kurią patiriame realybėje, nes mirtingesnė, tačiau ne ji yra pirmame plane. Pirmame plane – detektyvas-trileris. O man tai irgi gerai.

Knyga turi romantišką marketinginę istoriją, kuri pasakoja, kad įkvėptas ispaniško gripo istorijos ir Azijoje kilusio paukščių gripo, rašytojas sėdo ir per kelias savaites sukūrė šią knygą. Ją atmetė leidėjai, sakydami, kad scenarijus nerealus. Na… O tai, klausykit, kaip su tomis knygomis, kuriose keliauja laiku? Labai realu? Aš manau, kad trileris buvo atmestas dėl kitų priežasčių. Pvz., todėl, kad truputį neišdirbtas iki galo. Dulkes nupūtė kilus COVID-19 pandemijai ir tada jau leidėjai čiupo, bet mano kuklia nuomonyte, gal reikėjo dar savaitę kitą skirti perrašinėjimui.

Taigi. Pandemija. Londonas atskirtas nuo pasaulio. Gyventojus iš koto verčia paukščių gripas. Ligoninės perpildytos. Visi vienas nuo kito laikosi atstumo (jaučiu, šita vieta leidėjams pasirodė nereali, nes šiaip kažkaip realybėje visi linkę įsibrukti į tą patį liftą ar lipt ant nugaros eilėje). Darbininkai skuba statyti laikiną ligoninę ir aptinka vaiko kaulus. Džekas Maknilas, karjerą bebaigiąs detektyvas, bando išsiaiškinti nusikaltimą uždarytame mieste, kuriame trūksta resursų, nes visi kolegos išguldyti gripo. Tuo tarpu blogiukai jam trukdo, nes tų palaikų niekas neturėjo rasti.

Tempas greitas. Istorija gera. Fonas unikalus. Nusikaltimo priežastis kieta. Man patiko! Tad prie ko ten prikibau, sakydama, kad reikėjo dar kiek padirbėti prie teksto? Trūko man gyvybės veikėjuose. Jei pavargę, tai tegul pavargę. Jei abejingi, tai tegul abejingi. Jei pikti, tai tegul pikti. Dabar tokie jokie. Aš ilgai prisiminsiu šios knygos aplinką ir nusikaltimo priežastis, bet jau beveik pamiršau, kas narpliojo nusikaltimą.

Lauksiu daugiau pandeminių knygų. Tikiu, kad ateities romanai pasikeis, kaip pasikeitė po rugsėjo 11-tosios tragedijos. Vienur kitur vis bus prisimenamas šis keistas metas.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Kita autoriaus knyga: Peter May „Juodasis namas”

Puslapių skaičius: 288
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Balto“
Perskaityta: 2020 10 27
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: trileris, detektyvas.

+ There are no comments

Add yours