1185(108) Taylor Jenkins Reid „Daisy Jones & the Six“

Estimated read time 5 min read

Taylor Jenkins Reid „Daisy Jones & the Six“

Mano komentarai: O vaikyti, kokia tai populiari knyga! Žmonės net daro pertraukas po jos, nes negali imti kitos, kokia gera! Aš vis paklausdavau, o tai apie ką ta Deizė? Apie grupę, man sakė visi. Tai taip taip, suprantu iš anotacijos, bet kas tai grupei yra, kad taip visi pamišo? Niekas neatsakė, perskaičiau pati. 

Kai IG istorijose (kviečiu ten mane sekti) truputį varčiau akis iš nuobodulio (gėrėm, dar gėrėm, vartojom narkotikus X, kitą dieną Y, trečią dieną X ir Y, tada gėrėm, tada grojom, tada gėrėm, tada XY) atsirado žmonių, kurie man rašė žinutes, kad va va! Aha, tai ne man vienai populiarumo fenomenas truputį įtartinas! Kaip su instakolege kalbėjom, tai tokia paaugliška knyga su tvilaito vaibu, bet aname yra intriga ar susieis Bela su vampyru, ar ne (nors ne, intrigos nėra, ji tik imituojama), o čia vienintelė intriga, tai ar išsiblaivys Deizė su grupe, ar ne. Ir taip – intriga. Juk dar gali ir užlinkt perdozavę. 

Aš suprantu, kas sužavėjo žmones, nesu gi tokia naivi. Visų pirma pagaulus autorės rašymo stilius ir netikėtas interviu formatas. Jausmas lyg žiūrėtum dokumentinį filmą. O dar tas laikmetis kutena vaizduotę. Labai patiko ir tai, kad intervuotoja, bent taip supratau, apklausė visus grupės narius atskirai, o tada chronologiškai sudėjo atsakymus. Ne visi veikėjai situaciją matė bei vertino vienodai ir tai tik sustiprina realumo įspūdį. Įkvėpimo autorei, manau, toli ieškoti nereikėjo, tokią istoriją galima papasakoti apie bet kokią žymesnę grupę. 

Suprantu ir tai, kad rokenrolas yra romantika. Kek hipiška nuotaika, atsainumas, laisvė! Ir visgi. Man viskas pasirodė labai labai saldu ir paviršutiniška. Kaip jau sakiau, didelę didelę teksto dalį sudarė aprašymai, kas kada ir kiek apsinešė. Ir, atmetus knygos pabaigą, visi tie girtavimai ir narkotikų vartojimai buvo be pasekmių. Geriam dainuojam narkotikai dainuojam geriam koncertas narkotikai geriam koncertas.

Nesidomėjau autore labai jau smarkiai, bet man įdomu ar ji buvo susidūrusi su priklausomybių turinčiais žmonėmis. Mano mylimas Jo Nesbo Hario Hūlės serijoje labai aiškiai parodo, kaip jaučiasi priklausomas žmogus, tad rašytojos sukurtas epizodas su ta išgerti viliojančia tekilos stikline man pasirodė, švelniai tariant, juokingas. Ir galvoju, gal visą tą perteiktą atmosferą romantizuoja žmonės, porą kartų kukliai padauginę studentiškame vakarėlyje, bet neturėję rimtų problemų. Aš turėjau bėdų su alkoholiu, todėl man knygos, kuriose didelė dalis puslapių užpildyta gėrimu kaip pramoga, nebėra įdomios. Buvau ten, patyriau, sunkiai išėjau. Gal todėl šiek tiek bijau ir „Slaptą istoriją“ skaityti, nes man sakė, kad ten visi daug geria, nes faina, ir filosofuoja :). 

Neradau knygoje ir stiprių veikėjų. Gal apsinešę visi suvienodėjo? Deizė, aišku, turėjo būti išskirtinė. Bet buvo tokia apie nieką, graži, talentinga ir nesuprasta. Tik, ką gali suprasti, kai migla galvoje? Mėlyna ar rožinė migla? Tiesa, man patiko kita grupės narė, sakyčiau vienintelė tempė šią knygą. 

„Daisy Jones & the Six“ buvo įtraukianti. Nors ne visa. Pvz., pasitaikė gana ilgi epizodai, kai du žmonės kuria dainą. Na ir filme tai turbūt parodytų pagreitintai ar per kelis kadrus, o čia teko procese dalyvauti lėtai. Tačiau tiek to. Įtraukianti, atmosferinė, unikalus pasakojimo stilius, daug spalvų, bet tiesiog apie nieką. Kita vertus, truputį įtariu, kad gal toks ir tikslas? Parodyt tą pramogų pasaulio tuštumą. 

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Deizė Džouns – neginčijamai ryškiausia ir gražiausia aštuntojo dešimtmečio vakarėlių mergina Los Andžele, kuriai pabodo slėpti savo muzikinį talentą garsių vyrų šešėlyje. Bilis Danas – mįslingas ir visų merginų geidžiamas grupės „The Six“ vokalistas. Drauge jie 1979 metais išleidžia geriausią albumą; jo muzikinė kokybė ir emocinis svoris tokie akivaizdūs, kad net pati grupė „Daisy Jones & The Six“ nedvejoja sulauksianti didžiulės sėkmės. Deja, jų žvaigždė švietė ryškiai, bet labai trumpai. Kas pastūmėjo grupę savo noru atsisakyti šlovės, vos prie jos prisilietus? Pirmą kartą grupės nariai pasakoja apie svaiginančio aštuntojo dešimtmečio fone išsiskleidusį neįtikėtiną kūrybinį duetą, grupės išsiskyrimo priežastis ir, aišku, apie viską, kas eina išvien su rokenrolu – svaigalus, vakarėlius ir seksą. Tiesa, pasakotojų versijos ne visada sutampa, bet dėl vieno dalyko sutinka visi: nė viena daina negimsta vien tik iš natų ir žodžių.

PSL: 368
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Alma Littera“
Perskaityta: 2020 09 10
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram

+ There are no comments

Add yours