1161(82) Ottessa Moshfegh „Mano miego ir poilsio metai“

Estimated read time 3 min read

Ottessa Moshfegh „Mano miego ir poilsio metai“

Mano komentarai: Jei atvirai, tai net nežinau, ką čia ir beparašyti. Knyga labai savotiška, bet nėra kažkuo itin originali, nepaisant to, kad tokios idėjos dar nemačiau. Pagrindinė knygos herojė nusprendė, kad jai gyvenimas neteikia džiaugsmo, todėl reikia metus tiesiog pramiegoti. Tiesiogine ta žodžio prasme. Susidarė planą, kada turi prabusti ir pavalgyti bei truputį pasimankštinti, o visa kita, vaistų pagalba, tik miegas.

Ši dalis gal ir skamba kiek netikėtai ir originaliai. Daug žada. Bet be idėjos daugiau kažko itin įdomaus ar gilaus nebuvo. Nuo gyvenimo pavargusi žmogysta, kuri lėkė, bėgo, svajojo, norėjo kažkuo būti, norėjo su kažkuo būti, bet viskas netenkino, vis kažko trūko. Juk girdėta. Juk matyta. Jaunieji lietuvių prozininkai apie tai mėgsta. Pasaulis pilnas keistuolių ir sprendimas pamiegoti turbūt net nėra pats blogiausias.

Pats tekstas buvo lengvas, gana lakoniškas, greitai aš tą knygą perskaičiau, išsipasakojo moteriškė, žinoma, savo gyvenime ji sutiko tik stereotipinius žmones arba keistuolius, kurie atrodė kiek nenatūraliai (pvz ta psichologė), tada išsimiegojo ir problemos išsisprendė. Arba ne. Teks patiems sužinoti.

Tai dar viena knyga apie vienatvę minioje ir nenorą bei nežinojimą kaip spręsti problemas. Tema juk aktuali, tad ir istorija reikalinga.

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Ji turėtų jaustis laiminga. Ji jauna ir daili. Neseniai baigė Kolumbijos universitetą, dirba populiarioje meno galerijoje ir gyvena puikiame bute, kurį nusipirko iš paveldėtų pinigų. Tačiau jos širdyje veriasi baisi tuštuma – ne vien dėl tėvų, kurių neteko. Ne vien dėl to, kaip su ja elgiasi Volstryte dirbantis jos vaikinas. Ir tikrai ne dėl keistų sadomazochistinių santykių su geriausia savo drauge. Tad kas gi turi nutikti, kad neribotų galimybių mieste nuspręstum ištisus metus visu etatu… miegoti?
„Mano miego ir poilsio metai“ – pasakojimas apie keistuolę, kuri susvetimėjimo su šiuo pasauliu jausmą malšina įvairiais vaistais. Apimta tykaus įtūžio, ji brenda per jų sukeltą miglą, kol ima suprasti – susvetimėjimas gali būti ne tik priimtinas, bet ir būtinas.

PSL:  312
Knygos kilmė: knyga iš bibliotekos
Perskaityta: 2020 07 06
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours