1155(76) Jane Gardam „Vyras be trūkumų“

Estimated read time 3 min read

Jane Gardam „Vyras be trūkumų“

Mano komentarai: Aną dieną draugui juokavau, kad turiu šiokių tokių nuoskaudų dėl leidyklos bendravimo, tai dabar peiksiu visas knygas ir žmonės galvos, kokia aš nuoširdi. Aišku, juokavau, nes turiu nusipirkusi knygų, kurios, esu tikra, man patiks, dar daugiau jų norų sąraše. Tačiau dėl Jane Gardam trilogijos abejojau nuo pat pradžių. Todėl pirmą knygą parsinešiau iš bibliotekos. Pabandžiau. Supratau, kad mano nuojauta buvo teisinga. Ne tai, kad knyga bloga, bet tiesiog ne mano skonio. Aš esu juodo humoro, sarkazmo, cinizmo gerbėja, ypač patinka, kai jis paslėptas ir ne bet kas pastebi niuansus, o štai tas britiškas humoras, nors ir turi savo gerbėjų, bet ne mano arkliukas. Ir šiaip tikėjausi juokingesnės knygos. Beje, anotacija nepalieka vietos fantazijai ir puikiai nurodo gaires, kodėl knyga turėtų patikti.

Manau, daug jau atsiliepimų buvo ir daugiau mažiau žinot apie ką ta knyga. Galvoju, gal man labiau būtų patikę, jei dėmesys kryptų į Radžio našlaičių gyvenimą, arba Edvardo jaunystę. Tačiau tų fragmentiškų epizodų man nepakako, o seno vienišo našlio gyvenimas per daug nejaudino.

Kaip jau minėjau, čia ne tas atvejis, kai galiu pasakyti, kad knyga bloga. Skaičiau ir supratau, kodėl tiek daug gerbėjų ir susižavėjimo šūksnių. Galų gale, kiek daug žavingų smulkmenų! Ir skaitydama kančios nejutau, tačiau užvertusi paskutinį puslapį supratau, kad džiaugiuosi, kad pagaliau baigėsi. Kaip supratote, kitų dalių neskaitysiu. Bet jūs būtinai pamėginkit!

Mano įvertinimas: 1/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Seras Edvardas Federsas – legenda tarp advokatų: aštrus protas, sausas humoras. Ir mažai kas žino, kad šis nepriekaištingos išorės senas advokatas – Radžo našlaitis. Taip buvo vadinami vaikai, gimę Britanijos kolonijose, tėvai juos dar visai mažus išsiųsdavo į Didžiąją Britaniją mokytis… Palaidojęs žmoną ir persikraustęs į Dorsetą, kur ketina praleisti paskutinę savo gyvenimo atkarpą, Federsas pagaliau išsilaisvina iš profesinių ir emocinių taisyklių ir klišių, kuriomis visą laiką vadovavosi. Į nueitą gyvenimo kelią jis žvelgia sarkastišku, šaltu, viską mačiusio žmogaus žvilgsniu, tačiau jo paties istorija pagauna ir nepaleidžia. Jo istorija – tai Britanijos imperijos istorija.
Jane Gardam sukūrė literatūrinį šedevrą, vieno žmogaus gyvenimo portretu išskleisdama visą monumentalų XX amžių. Federso vaikystė Malajoje Britanijos imperijos klestėjimo laikotarpiu, mokykla prieškarinėje Anglijoje, kilimas karjeros laiptais Pietryčių Azijoje ir grįžimas į Angliją tūkstantmečio pabaigoje – kertiniai laiko ir erdvės taškai, nužymintys jo gyvenimą. Tačiau Edvardas Federsas, tikras britas, vyras be trūkumų ir be priekaištų, šaltas, sarkastiškas ir išlaikantis atstumą nuo visų, drauge yra ir šimtmečio atspindys. Literatūrinis asmens ir epochos portretas, nepriekaištingai nupieštas vienos žymiausių XX a. britų rašytojų. Intelektualus ir ironiškas, apsišarvavęs abejingumu ir drauge pažeidžiamas. Neužmirštamas.

PSL: 344
Knygos kilmė: knyga iš bibliotekos
Perskaityta: 2020 06 14
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours