1132(53) Belinda Bauer “Kirtis”

Estimated read time 2 min read

Belinda Bauer “Kirtis”

Mano komentarai: Kriminalinė knyga, nuo kurios viršelio šaukia Man Booker ženkliukas? Taip pasitaiko retai. Žinote mane, nesu žmogus, kuriam kažką reiškia premijos, bet tiesiog kriminalai ir bukeris viename puode retai pasitaiko, tad sukėlė smalsumą. Ir ši knyga turi kažką tokio. Kitokio.

Iš tai nėra įtempto veiksmo trileris ar tradicinis detektyvas. Gal greičiau pavadinčiau kriminaline drama. Besilaukianti mama palieka tris savo vaikus laukti automobilyje ir išeina iki greitkeliuose įrengto telefono išsikviesti pagalbos. Deja, niekada negrįžta, o po kelių dienų randama nužudyta. Vyriausias iš trijų likusių vaikų yra vienuolikos metų Džekas, kuris tada prisiima atsakomybę už seseris, o dar kartą tą padaro po poros metų, kai dingsta tėvas.

Šios knygos stiprioji pusė yra ne siužetas, kuriam vietomis trūko logikos, bet personažai. Jaunas vagišius, kuris įsibrovęs į svetimus namus eina pagulėti šeimos vaikų lovose ir pasvajoti apie kitokį gyvenimą. Vogtų daiktų supirkėjas, kuris nuolat save glosto ir radęs bent vieną plaukelį iš karto jį išrauna ar nuskuta. Ir dar verčia vagis prižiūrėti jo sūnų. Skurpulingai tvarkingas, mandagus policininkas, kuris visada laikosi protokolo ir niekada nevalgo greito maisto. Mergaitė, kurios psichika pakrikusi iš sielvarto ir ji namuose stato labirintus iš laikraščių. Unikalių vienetinių peilių gamintojas. Tokių detalių daug ir jos išskirtine padarė šią iš pirmo žvilgsnio eilinę dramą. Mane knyga papirko, nors detektyvinė linija toli graži nėra stipri :).

Oficialiai: Vienuolikmetį Džeką mama paliko atsakingą. Iki grįš iškvietusi pagalbą, liepė jam kantriai laukti karščiu tvoskiančiame automobilyje ir pasirūpinti dviem jaunesnėmis sesutėmis. Prabėgo kelios erzinamai ilgos valandos, o mamos vis nėra. Ji taip ir negrįžo. Eilinos Brait kūną policija rado netoli nuo ten, kur laukė vaikai. O Džekas, net ir po trejų metų, vis dar atsakingas už šeimą. Tiksliau, už tai, kas iš jos liko. Dabar jo kasdienybė – vagystės iš atostogauti išvykusių šeimų namų.Tačiau viskas pasikeičia, kai vienuose jų Džekas randa peilį, kuriuo – jis žino – buvo nudurta jo motina.

PSL: 392; Knyga dovanota leidyklos. Perskaityta: 2020 04 04

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours