1122(43) Marc-Uwe Kling “Kokybės šalis”

Estimated read time 3 min read

Marc-Uwe Kling “Kokybės šalis”

Mano komentarai: “Kokybės šalis” – išskirtinė knyga. Ji patiks tiems, kurie mėgsta Orvelo “1984”. Man susišaukė su neseniai skaityta Huxley knyga “Puikus naujas pasaulis”. Humoras čia vonegutiškas. O išskirtinė ji tuo, kad visos minėtos knygos yra klasika, kuri pranašavo, gana taikliai, ateitį, o “Kokybės šalis” jau puiki tiek anų romanų, tiek dabartinės mūsų visuomenės satyra. Knyga juokinga. Bet taip liūdnai juokinga.

Kokybės šalyje privaloma naudoti aukščiausią būdvardžio laipsnį. Tik geriausias ir nuostabiausiais! Čia visiškai nereikia galvoti, nes sistema pasirūpina kiekvieno žmogaus norais. Jei esate nusivylęs, tai dronas nė neprašytas atskraidins alaus, nufilmuos išpakavimo vaizdelį (žinote tuos populiarius “unboxing”?) ir patalpins į internetą. Tokiame tobulame pasaulyje, kuriame į prezidentus kandidatuoja robotas, gyvena ir Pėteris. Jo darbas yra sunaikinti sugedusius įrenginius ir androidus. Tik va, jam gaila, todėl Pėterio rūsyje slepiasi impotentas sekso robotas, skraidyti bijantis dronas, įkvėpimą praradusi rašymo androidė, mechaninis teisininkas, kuriam išsivystė sąžinė ir kiti. Veiksmas užsisuka, kai Pėteris pabando parduotuvei grąžinti rožinį delfino formos vibratorių. Nei jis tokio daikto norėjo, nei ką. Bet gi tobuliausioje sistemoje, kuri už jus žino geriau, galimybės grąžinti tiesiog nėra. Va ir užverda nuotykiai.

Ši knyga yra satyra, parodija, kokybiško humoro dozė. Autorius tyčiojasi iš politikos, feisbuko, reklamų, pažinčių programėlių ir visokių šiuolaikinių stereotipų. Be to jis liečia ir gilesnius klausimus bei verčia pamąstyti apie dirbtinio intelekto raidą ir to problematiką. Ar siurblys robotas nusipelnė kelialapio į sanatoriją? Ar reikia sveikintis su skrudintuvu? Ką jaučia itin aukšto, bet dirbtinio, intelekto įrenginiai. Kiek jie panašūs į žmogų?

Knyga daugiaprasmė, bet neabejotinai nereali. Man norėtųsi, kad ją atrastų daugiau žmonių.

Oficialiai: Sveiki atvykę į Kokybės Šalį!
Ateityje viskas vyks sklandžiai: darbą, laisvalaikį ir santykius optimizuos algoritmai. Partnerio paieškomis dabar užsiima sistema. „KokybėsParneris“ pasako, kuris asmuo į porą tinka labiausiai, priderindamas netgi klientų gyvenimo trukmę. Savaeigis automobilis žino, kur tu nori važiuoti. Užsiregistravusiesiems „TheShop“ tinkle atsiunčiamos visos prekės, kurių jie nori, nereikia nė užsisakyti. Žmonėms nebereikia priiminėti rimtų sprendimų, nes Kokybės Šalyje atsakymas į visus klausimus skamba vienodai: „OK“.
Vis dėlto mašinų presuotojas Pėteris vis aiškiau jaučia, kad jo gyvenimas klostosi kažkaip ne taip. Jeigu sistema išties tokia tobula, kodėl mašinos darosi vis žmogiškesnės, o žmonės vis labiau primena mašinas?
Stulbinanti satyra apie ateities visuomenę, pranašystes ir skaitmenizacijos pinkles, tęsianti tradicijas tokių rašytojų, kaip Kurtas Vonnegutas, Douglas Adamsas, Georgeʼas Orwellas. Tai išradingas pasakojimas, kupinas sąmojo ir juodojo humoro, o aštrūs autoriaus pastebėjimai parodo, kaip arti mūsų realybės yra Kokybės šalis.
Nerealu, išmintinga ir labai įžvalgu!

PSL: 352; knyga pirkta knygų mugėje. Perskaityta: 2020 03 10

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

2Comments

Add yours
  1. 1
    Asta

    Skamba įdomiai šita tavo knyga. O aš turiu daug knygų iš bibliotekos. Ir jaučiu, kad nelabai įdomių skaitinių turiu :(. Bet bandau vis tiek įveikti. Įprastoje kasdienybėje kai kurias jau būčiau jas grąžinusi į biblioteką ir pasiėmus kitų…

  2. 2
    Salomėja

    Šita korona, manau, privers daug ką persiorientuoti į elektronines knygas 🙂

+ Leave a Comment