1120(41) Aldous Huxley “Puikus naujas pasaulis”

Estimated read time 3 min read

Aldous Huxley “Puikus naujas pasaulis”

Mano komentarai: turiu bėdą. Perskaičiau šią knygą, neilgai trukus Marc-Uwe Kling “Kokybės šalį” ir dabar truputį susimaišiau tarp detalių. Kurios buvo kurioje? Kaip ten bebūtų “Kokybės šalis” yra labiau šių laikų satyra, na, o “Puikus naujas pasaulis” – klasika su pranašiškais pasvarstymais apie ateitį. Tačiau pasauliai, ypač valdžios elgesys, turi šiokio tokio panašumo abiejose istorijose. Beje, “Puikus naujas pasaulis” iš mano iššūkio, to, kur bent kartą per mėnesį skaitau ilgiau nei metus pragulėjusią knygą. Pirkom knygų mugėje prieš 5 metus, o va, tik dabar prisiruošiau. Bet iššūkio tvarkingai jau trečią mėnesį laikausi.

Kadangi knyga jau yra klasika, tai ko gero perskaičiau paskutinė, visi viską žinote ir telieka pasakyti ar patiko? O taip! Bet negaliu skirti maksimalaus žvaigždučių skaičiaus. Žinote, visi gyvena utopijoje, vaikai iš mėgintuvėlių, būtinai atitinkamai patobulinti – vieni bus elitas, kiti gi dirbs juodus darbus. Ir tiems, ir aniems įdiegta, kad visi yra reikalingi ir turi puikiai jaustis savo vietoje. Žmonės dirba, dulkinasi, vartoja narkotikus. Nepadoru yra turėti vieną partnerį. Apskritai vienatvė nepadori. Ir dar privalu vartoti. Vartoti kuo daugiau. Dar daugiau. Mane žavėjo, kaip anais laikais autorius sukūrė pasaulį, apie kurį turime ką padiskutuoti net ir šiandien. Tačiau pritrūko to prieštaraujančio balso. Taip taip, atsirado laukinis – natūraliai gimęs, nemodifikuotas, utopinės visuomenės nesugadintas žmogus, bet man pritrūko stipresnio jo vaidmens. Kita vertus, pats autorius įžangoje rašo, kad buvo dar kur tą knygą taisyti.

Net nesuprantu, kaip čia taip neperskaičiau anksčiau. Liuks.

Oficialiai: Aldous Huxley (1894-1963) –vienas talentingiausių ir įtakingiausių XX a. anglų rašytojų. Jo romanas „Puikus naujas pasaulis“ – sukrečianti ir pranašinga antiutopija. Joje įtaigiai vaizduojama ateities visuomenė, kurios totalitarinė santvarka naikina žmogiškumą, gyvenimo formų laisvę ir įvairovę. Gluminęs ir šokiravęs daugelį tų laikų skaitytojų, „Puikus naujas pasaulis“ ligi šiol tebėra populiariausias ir garsiausias autoriaus kūrinys.
Žmonių klonavimas ir jo padariniai, rausvoje diskotekų prietemoje apsvaigusios nuo narkotikų poros, seksas be meilės visų su visais, šeimos nykimas, materialinių gėrybių sudievinimas, kolektyvinės isterijos priepuoliai, juodligės bombų sprogimai, „jausmų inžinerija“, arba valstybė, diktuojanti rašytojams ką rašyti – ką nors apie nieką (prisiminkime Stalino „sielų inžinierius“), požiūris, jog istorija – paistalai, jog mums nereikia senienų – visa tai pranašiškai aprašė talentingas rašytojas.

PSL: 263; knyga įsigyta savo lėšomis. Perskaityta: 2020 03 07

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours