1024(50) Lutz Seiler “Kruzas”

Estimated read time 3 min read

Lutz Seiler “Kruzas”

Mano komentarai: jei kas lieptų nusakyti tik įspūdį, kurį paliko ši knyga, tai teigčiau, kad ji buvo labai įdomi, bet tuo pačiu ir itin sunkiai skaitoma. Gal keturias dienas aš per ją kapsčiausi, maniau niekada nebaigsiu, o mesti tikrai nenorėjau. Pasakojimas nėra labai lengvas ir sklandus.

Pagrindinė visos knygos tema paprasta – laisvės troškimas. Kas jos trokšta? Šiaip jau visi, bet šiuo atveju – Rytų Vokietijos gyventojai. Veiksmas vyksta prieš pat griūvant Berlyno sienai. Jaunas studentas Edas, išgyvenantis merginos netektį, susideda daiktus, sėda į traukinį ir išvažiuoja į Baltijos jūroje esančią Hidenzės salą. Jau pačios salos gyventojai (tiek nuolatiniai, tiek sezoniniai) gana įdomūs, bet tuo pačiu ši vieta yra ta, kurioje žmonės bando kirsti sieną ir pabėgti į Daniją. Edas saloje įsidarbina indų plovėju ir susidraugauja su kolega Kruzu, kuris yra visos salos siela. Nors regis jis taip pat bare dirba juodą darbą, tačiau visi Kruzo klauso, jis savotiškas lyderis, telkiantis pabėgėlius, kurie beveik neturi šansų gyvi kirsti sieną.

Taigi, siužetas kaip ir paprastas, bet rašytojo stilius į lengvumą nepretenduoja. Kartais sunku atskirti, kur yra pokalbiai, kur mintys, kur fantazija. Kartais sunku suprasti apie ką apskritai kalbama, nes viskas pateikiama metaforomis. Į realybę įsiterpia simboliniai sapnai, Edas dažnai kalbasi su lapino dvėseliena. Aplink sukasi krūva įdomių personažų. Nuolatos veikia radijas “Violeta”. Baras, kuriame dirba veikėjai, savotiškai primena laivą su įgula. Pabėgėliai vadinami sudužėliais. Rasime daug užuominų į Robinzono Kruzo istoriją. Tarp darbo, pokalbių, svajų apie laisvę dar vyksta įvairūs įšventinimo į kompaniją ritualai, išgertuvės, savotiškos, tarsi senųjų hipių fiestos. Kaip jau sakiau, teko brautis pro žodžius, kai kurias pastraipas skaityti kelis kartus, nieko nepraleisti, nes tik užsisvajok ir jau nesuvoki, ar čia sapne esi, ar veikėjų tikrovėje. Visą laiką tvyro melancholiškai grėsminga nuotaika.

Po paprastų detektyvų, buvo savotiškai malonu palaužyti smegenis.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

OficialiaiLiteratūros studentas Edas nusprendžia išnykti. Paslapčia išvyksta į Baltijos jūroje esančią Hidenzės salą. Sklinda legendos, kad joje laikas teka kitaip. Ten keliauja svajotojai, hipiai ir visi, kas nepritampa Rytų Vokietijoje. Saloje pernakt dega laužai, rengiamos nuogalių maudynės, laisvai liejasi alus ir likeris. O už 50 kilometrų – Danijos krantai, viliojantys bėgti iš Rytų bloko. Kruzas dirba restorane. Tarsi slaptos salos bendruomenės guru jis parūpina atvykėliams darbo ir maisto. Kruzas charizmatiškas. Jam niekas neprieštarauja. Ir daugelis čia randa savo vietą. Edas tampa jo patikėtiniu, jų draugystė vis stiprėja. Tačiau kiek tęsis Kruzo misija?

PSL: 400; Knyga dovanota leidyklos; Perskaityta: 2019 05 27

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours