1014(40) Dirk Kurbjuweit “Baimė”

Estimated read time 2 min read

Dirk Kurbjuweit “Baimė”

Mano komentarai: Šią knygą buvau visai praleidusi pro akis. Negražus viršelis. Tai kažkaip pagalvojau, gal bus iš psichologinių serijos. Bet netyčia pakilojau bibliotekoje, supratau apsirikusi, sudomino aprašymas, kuris, beje labai girdėtas, nes labai jau panašiai skamba ir knygos “Šarkos” anotacija.

Šiaip, nepasakyčiau, kad “Baimė” mane sužavėjo. Istorija pasakoja, kaip naujakurius ima terorizuoti kaimynas, kol šie prieina iki nervinės krizės. Bet man pritrūko baugios atmosferos, tie bauginimai, nors ir baisūs, bet skaitant vertė labiau šypsotis, nei jausti įtampą. Pagrindiniai veikėjai nemalonūs, sunku net užjausti tokius. Na, o knyga gana trumpa, kad taip ir nespėjau nei baimės pajusti, nei įtampos, nei kažkokios intrigos. Studijų laikais turėjau tam tikrų incidentų ir momentų, kuomet realiai bijojau būti namuose, kol galiausiai per porą savaičių nesusiradom kitos gyvenamosios vietos. Tad man lengva įsivaizduoti, kaip galima įsibauginti, bet ši knyga nekėlė emocijos ir tiek. Beje, pabaigai pritariu.

Mano įvertinimas: 1/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Architektas Randolfas Tyfentaleris, su šeima persikraustęs į naują gražų butą prestižiniame Berlyno rajone, netrukus susipažįsta su keistoku, bet draugišku kaimynu Dyteriu Tiberijum, kuris gyvena bute pusrūsyje. Tačiau laikui bėgant naujasis kaimynas ima elgtis vis įtartiniau: Tyfentalerio žmonai palieka meilės laiškus ir eilėraščius, šnipinėja, galiausiai apkaltina šeimą seksualiniu vaikų tvirkinimu.
Virš Tyfentalerio šeimos lyg tamsus debesis susikaupia grėsmės, baimės ir paranojos atmosfera, tačiau jokių teisinių priemonių jie imtis negali, nes jokių teisinių priemonių tiesiog nėra – pagal įstatymus leistinos ribos Tiberijus neperžengia. Baimė virsta neviltimi, neviltis panika, o panika veda beprotybės link. Rodos, jokios išeities nėra. Iki tos akimirkos, kai užsuka pasisvečiuoti Tyfentalerio tėvas, išgeria puodelį kavos, pasiima ginklą ir nusileidęs į pusrūsį Tiberijų nušauna.
Baimė nagrinėja pamatines šiuolaikinės visuomenės temas, tokias kaip smurtas, įstatymų galia, meilė artimui, ir iškelia vieną iš svarbiausių klausimų: kiek toli galima žengti, stengiantis apsaugoti tau brangius žmones?

Gairės sau: KPS: 192  Kb 2019 05 02

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours