973(72) Hakan Nesser “Lūžio taškas”

Estimated read time 2 min read

Hakan Nesser “Lūžio taškas”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: pradedu skaityti skandinavišką detektyvą ir suvokiu, kad jis yra šiek tiek kitokio tipo, nei būdinta tų kraštų kriminalinių romanų autoriams. Nes jis gerokai lėtesnis. Labiau primena senuosius klasikinius detektyvus.

Inspektorius Van Vėterenas siunčiamas į kurortinį miestelį padėti vietinei policijai gaudyti žudiko, kuris kirviu puola savo aukas. Apsnūdusiame miestelyje su vidutinio gabumo policininkais, veiksmas rutuliojasi gana lėtai. Pageriant vynelio, pažaidžiant šachmatais ir šiaip tiesiog pamąstant apie įvykius. Iš tiesų kažkiek primena Puaro ar Holmso tyrimo metodus. Juk jų knygose irgi sukama sukama lėtai, o tada tyrėjas tik op ir išmąsto žudiką, nors tam lyg ir nebuvo kažkokių užuominų.

Kaip sako amerikiečiai – turėjau gerą laiką.

OficialiaiBorkmano taisyklė griežta; narpliojant painią bylą iš esmės ji veikiau primena komentarą arba orientyrą… Borkmanas tvirtindavo, kad kiekviename tyrime prieinama prie tokio taško, kai daugiau informacijos nebereikia. Pasiekus tą tašką jau žinoma pakankamai, todėl galima išaiškinti bylą tinkamai mąstant…

Kalbringene, tykiame pajūrio miestelyje, kirviu žiauriai užkapojami du žmonės, ir netoliese per atostogas nuobodžiaujantis vyriausiasis inspektorius Van Vėterenas siunčiamas padėti kompetentingiems vietos specialistams. Policijos viršininkas, kuriam iki išėjimo į pensiją liko vos kelios dienos, tikisi, kad suspės greitai baigti bylą.

Vis dėlto aiškių sąsajų tarp abiejų aukų nematyti. Tada pradingsta Van Vėtereno bendradarbė, puiki jauna detektyvė. Galimas daiktas, kad inspektorė anksčiau už kitus bus prisikasusi iki lūžio taško… Ar šachmatais žaisti mėgstantis inspektorius Van Vėterenas nepavėluos mėgindamas įminti dar vieną mįslę?..

Gairės sau: KPS: 368 Ke 2018 10 19

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

Mano parduodamos knygos

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours