904(3) Joel Dicker “Baltimorės knyga”

Estimated read time 2 min read

Joėl Dicker “Baltimorės knyga

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Kadangi man patiko „Visa tiesa apie Hario Kveberto bylą“, žinoma, aš norėjau paskaityti ir “Baltimorės knygą” Ir turiu pasakyti, kad ji mane įtraukė labiau. Pirmoji buvo tokia tarsi ir detektyvinė, tik primakaluota, pripinta, bet vistiek įdomi. “Baltimorės knyga” yra labiau šeimos istorija su intriga, nei koks nors detektyvas, bet regis jo niekas ir nežada.

Istoriją apie savo šeimą pasakoja Markusas, garsus rašytojas. Markusio tėvai atstovauja neturtingus Montklero Goldmanus, o jo dėdės šeima – turtingus, sėkmės lydimus  iš Baltimorės. Visą vaikystę jis praleisdavo pas tuos turtinguosius, šiek tiek niekindamas saviškius ir idealizuodamas dėdės namus bei šeimyną. Istorija šokinėja laike, šiek tiek sunku susigaudyti, bet tik iš pradžių.

Romanas pasakoja apie idealią šeimą ir jos griuvimą. Dėl ko? Nesikalbėjimo, pavydo vieni kitiems, senų nuoskaudų, konkurencijos. Jau pačioje pradžioje aišku, kad įvyko kažkokia drama, kuri viską sugriovė. Tačiau kokia? Iki jos einama po truputį, pamažu vis žadinant ir žadinant smalsumą.

Patiko.

Oficialiai: Markuso Goldmano giminė turi dvi atšakas: neturtingą, šiek tiek prasčiokišką Montklero (kuriai priklauso ir pats Markusas) ir turtingą, sėkmės lydimą ir prašmatnią Baltimorės. Didele tarpusavio meile abi giminės neliepsnoja, bet Markusas – išimtis. Jis tiesiog dievina dėdę Solą, tetą Anitą, du jų vaikus ir niekad nepraleidžia progos pas juos pasisvečiuoti. Tiksliau, nepraleisdavo iki 2004-ųjų. Tais metais dėdė pastebimai atšalo ir Markuso vizitai tapo retesni.
„Baltimorės knygoje“ susipina trys siužeto sluoksniai. Pirmajame pasakojama apie laimingą, didelių problemų netemdomą giminės praeitį. Antrajame mozaikiškai dėliojami 2004-aisiais įvykusios dramos gabalėliai. O trečiajame – dabarties – iš perspektyvos žvelgiama į painią ir paslaptimis apipintą praeitį. Detalė po detalės prieš Markuso Goldmano akis skleidžiasi tikroji, nepadailinta giminės istorija…

Žymos sau: KPS: 480 Ke 2017 11 06

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours