724(55) Lionel Shriver "Pasikalbėkime apie Keviną"

Estimated read time 3 min read

cdb_Pasikalbekime-apie-Kevina_p1Lionel Shriver “Pasikalbėkime apie Keviną”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Ši knyga, arba filmo pavadinimas, dažnai šmėžuodavo prieš akis. Tai kas nors pakomentuoja feisbuke, tai net kelis kartus pačiupinėju knygą biblioteką. Bet ilgą laiką vengiau. Kodėl man turėtų būti įdomu skaityti apie vaiko ir mamos santykius? Ar blogus vaikus? Tačiau daug intriguojančių žinučių vistiek plūdo į galvą iš visų pakampių. Gerai! Skaitome.
Knyga parašyta laiškų stiliumi. Tai yra pagrindinė veikėja rašo laiškus savo vyrui. Laiškuose, pagrindinė tema yra Kevinas. Sūnus, kurio mama nenorėjo, susilaukė vėlyvame amžiuje vien dėl spaudimo ir noro nudžiuginti vyrą. Visą tą nėštumo laiką aš galvojau, kad va va, lygiai taip pat jausčiausi! Ir žinant kas nutiko po to, tai visai nereikia susilaukti vaikų jei jų nenori, nes meilė neateina (o žvelgiant į pasaulį, ypač per kriminalinių naujienų prizmę, tai tikrai neateina). Tikrai buvo įdomu ir gaila Evos.
Kai gimė Kevinas man buvo visai neįdomu skaityti jos kančias, bet pats vaikas jau sukėlė susidomėjimą, o kai užaugo, tai pasidarė tikrai patraukliausias knygos veikėjas. Jo mintys atrodė įdomios, požiūris unikalus, intelektas stulbinantis. O štai visi kiti veikėjai tiesiog mėmių gauja Kevinui paryškinti. Evoje mane nervino tas pats, kas nervina jos sūnų, tėvukas nuo pradžių iki galo buvo visiškas lepšis, na o mažoji Silija, juk į knygą įdėta šiaip sau, tiesiog kaip kontrastas, tai sunku kažką apie ją ir sakyti.
Nepasakyčiau, kad mane knyga sukrėtė, ar kad joje buvo koks nors netikėtas vingis. Na gal būt, gal pati pati pabaiga, paskutinis laiškas, paskutinis pasimatymas. Nesukrėtė, šiek tiek nuvylė. Štai, kadangi tiek minčių, tai sakau, kad knyga tikrai gera.
Oficialiai: Knygoje drąsiai ir be sentimentų atsigręžiama į vaiko ir motinos santykius. Kokia gali būti nemeilės kaina?
Laimingai ištekėjusi Eva Kačiadurian po ilgų dvejonių ryžtasi pastoti ir labai greitai suvokia, kad… nėra pasiruošusi motinystei. Vis dėlto gimus sūnui ji iš visų jėgų stengiasi būti gera motina, tačiau mažasis Kevinas, tarsi jausdamas vidines mamos abejones, nuo pat pirmųjų dienų atstumia visas jos pastangas.
Dėl motinystės atsisakiusi ankstesnio gyvenimo, įdomaus darbo, nesugebėdama užmegzti ryšio su sūnumi, niekur nerasdama pagalbos ir supratimo, Eva palengva grimzta į melancholiją, o užsisklendęs, niūrus ir ciniškas Kevinas augdamas vis išradingiau ją terorizuoja.
Ilgai ir tyliai tarp motinos ir sūnaus tvinkusi įtampa prasiveržia Kevino šešioliktojo gimtadienio išvakarėse. Paauglys padaro tai, kas išsprogdina ne tik Evos ir Kevino gyvenimus…
Po šio įvykio niekas nebegalės likti taip, kaip buvę. Ir Eva su Kevinu tam, kad galėtų gyventi toliau, privalės nueiti ilgą kelią ir rasti atsakymus į labai daug klausimų…
Žymos sau: KPS: 472, Ke, 2015 07 30
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours