667(87) Jaroslavas Melnikas "Anoreksija. 22 apsakymai"

anoreksijaJaroslavas Melnikas “Anoreksija. 22 apsakymai”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai:  Ką gi. Esu sužavėta. Ir tai gana keista. Nes vis dar save laikau nemėgstančia trumpų kūrinių ir vis dar skeptiškai žiūriu į mūsų vietinių autorių rašinėlius. Per daug nusivilta. Bet tai buvo seniau, dabar gi jau antri metai iš eilės aš turiu sau niuktelėti į šoną ir priminti, kad viskas ką skaičiau patiko. Ir prie apsakymų baigiu priprasti, o ką daryt, jei net mylimiausio Rašytojo romanai baigiasi ir leidykla tuoj vėl išleis trumpas istorijas.

Taigi, Melniko “Anoreksiją” tikrai rekomenduoju savo skaitantiems artimiesiems. Gana žavus pats knygos leidimas. Dalis puslapių yra balti ir ten istorijos pažymėtos kaip “real”, kita dalis knygos –  pilka, ir ten yra “sureal” pasakojimai. “Real” labai taiklūs: apie anoreksiją, apie norą pastoti, apie dingusį džiaugsmą pasiekus ko nori, apie giminių atšalimą. Vos du trys puslapiai ir viskas tuo pasakyta. Ir dar galėčiau žiūrėti į tuos sakinius bei mokytis gražios skyrybos :), čia ne Sabaliauskaitė, čia tai kaip iš tiesų norėčiau mokėti rašyti. Na, o “Sureal” tai iš viso gėris, gaila, kad tų apsakymų mažiau. Dalis jų man itin priminė tą nuotaiką, kurią savo kūriniuose sukuria ponas Vonegutas. O tai, supraskit, irgi komplimentas.

Net keista, kad jau trečia iš eilės knygą įvertinu trejetu, nors jos visiškai skirtingos. Kad taip toliau :). Penktadienį baigiasi mano skaitymo metai, ar laukiat šeštosios statistikos? Man pačiai smalsu ką išrinksiu metų knyga.

Oficialiai: Naujas vieno įdomiausių trumposios prozos kūrėjų Jaroslavo Melniko apsakymų rinkinys. Sudėtingi vyro ir moters, tėvo ir dukters santykiai, gyvenimo rutinos ir aukštesnės būties susidūrimas. Intriguojamai gretindamas realizmą ir siurrealizmą, kasdienes buitines situacijas ir jose netikėtai atsiveriančias egzistencines patirtis, rašytojas bando įminti žmogaus sielos paslaptis. Jaroslavas Melnikas – pripažintas trumposios prozos meistras. Jis yra laimėjęs pirmąją premiją už geriausią metų apsakymą (2009), rašytojo trumposios prozos knygos buvo patekusios į geriausių metų knygų penketukus („Pasaulio pabaiga“, 2006), kūrybiškiausių knygų sąrašus („Labai keistas namas“, 2008), buvo nominuotos Europos literatūrinei premijai („Kelias į rojų“, 2010). Ukrainoje jo apsakymų ir apysakų knyga „Skambink man, kalbėk su manimi“ 2012 m. pateko į BBC metų knygos finalą, o romanas „Tolima erdvė“ 2013 m. pripažintas BBC metų knyga.

Žymos sau: KPS: 200,  Kn, 2014 10 27
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook.

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment