564(88) Tahir Shah "Timbuktu"

Tahir Shah “Timbuktu”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: “Kalifo rūmus” prisimenu, kaip labai gerą arabų pažinimo veikalą. Smagi knyga buvo, todėl neabejodama ėmiausi ir “Timbuktu”. Tikėjausi gero nuotykio. Gavau. Tik nesu tikra, kad tai ko tikėjausi. Romanas parašytas tuo tokiu senoviniu stiliuku, kur skyriaus pradžioje pavadinimai atskleidžia kas bus rašoma (“Ponas Kočreinas praneša Bytei gavęs laišką” ir t.t.). Iš pradžių skambėjo neblogai, priminė kokį “Didįjį traukinio apiplėšimą”, bet po to pradėjo erzinti. Kodėl? Nes aš norėjau nuotykių, intrigos! O kokia ten intriga jei viską žinai. Autorius čia akcentuojasi į patį pasakojimo stiliuką.
Knygos gale yra ištrauka iš tikrojo pasakojimo, kuris įkvėpė šią knygą. Nes iš tiesų buvo toks amerikietis rastas Londone ir dievagojosi, kad buvo Timbuktu. Tai va, tame pasakojime vyrukas pasirodė daug įdomesnis nei Shah’o knygoje. Knyginis Robertas per daug jau neįtikėtinas su ta savo meile. Gi visas negandas ištvėrė iš meilės. Nepasidavė jokiems moterų gundymams ir laikėsi iki paskutiniųjų. Nesiginčiju, taip gali būti, tik knygoje neskambėjo tikroviškai. Nepaisant to, čia smagus skaitalas vėsioms naktims.
OficialiaiŠaltą 1815 metų žiemos vakarą Londono gatvėje pasirodė jaunas, neraštingas Amerikos jūreivis Robertas Adamsas, pusnuogis, mirštantis iš bado; jis tvirtino svečiavęsis pas Timbuktu karalių. Anglų lordas priglaudė jūreivį savo namuose, ir netrukus Londono aukštuomenė išgirdo stulbinamą jo istoriją. Istoriją apie beprotiškus nuotykius, kovą dėl išgyvenimo, aukso godulį ir, žinoma, meilę. Tuo metu britai ką tik buvo praradę Amerikos koloniją, tad mintis, kad amerikietis pirmas paskelbė pasiekęs visų keliautojų išsvajotą miestą, jiems pasirodė be galo nemaloni. Britanijos privilegijuotųjų sluoksnių gyventojai susivienijo prieš nekviestą amerikietį svečią, išjuokė jo pasakojimą ir pradėjo kampaniją, skirtą jam apjuodinti, – kampaniją, kuri tęsiasi iki mūsų dienų.
Puslapių skaičius: 461
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2013 08 19

+ There are no comments

Add yours