480(4) Charlaine Harris "Miręs pasauliui"

Charlaine Harris “Miręs pasauliui”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: po “Raganų valandos” aš vis dar norėjau ko nors tokio vampyriško. O nuotaikingesnės šiuolaikinės tokios tematatikos už Harris knygas turbūt ir nėra. Bibliotekoje taip ir nesumedžiojau ketvirtos dalies (ten guli 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9), tai perskaičiau kompiuterio ekrane (taip, man gėda dėl piratavimo, savo kaltę išpirksiu kokiais nors viešaisiais darbais internete).
Šiaip lyg ir nėra ką sakyti apie knygą. Blogo ar gero. Įdomi. Be to ką jau pažįstame, dar atsirado raganos ir fėjos. Sukė vis dar myli visus, o visi ją. Tiek žinių.
OficialiaiNaujieji metai Bon Tono miestelyje. Dauguma žmonių švenčia, tik ne kokteilių baro padavėja Sukė Stekhaus. Ji turi dirbti. Praėjo kelios savaitės po to, kai iš baro išsiprašiusi mergina keliavo traukti savo mergišiaus vaikino Bilo iš senos (o kalbant apie vampyrus, ji gali būti labai, labai sena!) draugės nagų ir dabar trūks plyš turi sukaupti pinigų sąskaitoms apmokėti. Be to, su sena meile baigta, todėl Sukė neturi jokių planų šventiniam vakarui. Kai grįždama namo, mergina pamato gatvėje pusnuogį vyrą, nepravažiuoja pro šalį. Pasirodo, nelaimėlis nežino, kas toks yra ir ką ten veikia. Bet Sukė žino. Tai galingas vampyras Erikas… Tik dabar jis geresnis, švelnesnis ir… labai išsigandęs, nes tas, kas atėmė jo atmintį, gviešiasi ir jo gyvybės. 
Puslapių skaičius: 407
Knyga elektroninė.
Perskaityta 2012 11 06

10Comments

Add yours
  1. 1
    Laura

    Man tai kažkaip negėda šiuo atveju dėl piratavimo 🙂 Šitiek brangių knygų nusiperku iš knygynų, kad viena kita nupiratauta jau sąžinės nebemindo.

  2. 2
    Salomėja

    O man seniau nebuvo gėda, o dabar gėda 🙂 Gal, kad pradėjau praktiškai suprasti ką reiškia ir kiek kainuoja ką nors sukurti. Į piratavimą pradedu žiūrėti, kaip į elementarią vagystę. Maximoje irgi daug išleidžiu, tai kas čia tokio, kad kartą pieno pavogiau. Brangios tos knygos, bet na užtatai jų turime. Jei leidykla nori mokėti legalias algas ir ne minimumą, bei dar užsidirbti, tai negali knyga pigiai kainuoti :). Čia ne knygos brangios, čia mes mažai uždirbame.
    Užtat ir sakau, kad reiks viešais darbais atidirbti, gal patarimą kokį parašyti, kuris kelia skaitovų IT raštingumą, ar pan. 🙂

  3. 3
    Laura

    Taip, sutinku, kad mažai uždirbame. Užsieniuose naujos knygos gi kainuoja tiek pat, kiek pas mus. Tik senos – gerokai pigiau. Pvz., kad ir visi tie Oliverio receptai. Išleidžia naują knygą, sena iškart perpus pigesnė.
    Mūsuose vis dar gaju leisti knygas centimetro storio paauksuotais viršeliais ir su dvigubais tarpais tarp eilučių. Hiperbolizuoju, bet noriu pasakyti, kad ne vien algoms ir uždarbiui knygos tokios brangios. Godumas irgi nemenkas faktorius. Dabar situacija lyg ir gerėja. Atsimenu, dar prieš kokius 3 metus visi verkė dėl knygų kainų, dabar jau nebe taip. Arba uždirbame daugiau, arba knygos pigesnės, arba tiesiog pripratome…

  4. 4
    Salomėja

    Na, o kaip tą godumą išmatuoti? Būtų smagu sužinoti skaičiukus ir lenteles, pvz., su mūsų atvirukais skaičiavom, kad už minimalų užsakymą su kuriuo jau taikome nemokamą siuntimą, mums lieka apie vieną litą (o jį mes suinvestuojame atgal į naujienų leidimą) jei nepriskaičiuotume žmonių darbo. Labai tikslūs skaičiai. Vat ir smalsu, kaip yra su knygos kaina. Nes priskaičiuoti reikia ne tik licenciją, vertimąi, spausdinimą, logistiką, bet ir visų žmonių, kurie prisideda prie knygos leidimo oficialias algas (su viltimi, kad jos ne minimumas). Net neabejoju, kad leidyklos pasiskaičiuoja kainą taip, kad liktų šiek tiek pelno. Bet koks tikslas būtų leisti ir pardavinėti knygas, kurios po visų minėtų išlaidų neneštų pelno? Labdara? Kitos priežastys?
    O dėl dvigubų tarpų tai irgi smalsu. Mano teorija yra tokia, kad mažesnę knygą yra tik neženkliai pigiau spausdinti, bet už mažesnę niekas nemokės tik neženkliai mažiau nei 50lt. Na žmonės tiesiog yra tokie, kad jei jau kloja pusšimtį tai ir nori plytą namo parsinešti.
    Asmeniškai aš nelabai išgaliu pirkti naujas knygas, todėl naudojuosi dviejų bibliotekų paslaugomis, perku iš sena.lt, per išpardavimus ir prekybcentriuose per jų akcijų dienas. Bet vistiek suprantu kodėl knygų kaina yra tokia, kokia yra.
    Bet nelabai suprantu, kodėl elektroninių knygų kaina tokia didelė. Jau vien logistikos kiek susitaupo. Va šitoje vietoje man atrodo labiausiai veikia leidyklų godumas. Truputį įtariu, kad žmonės pirktų jas daugiau ir noriau už mažą kainą, panašiai kaip perka nebrangius telefonų appsus. Tai man regis 100vnt po 5lt visgi yra daugiau nei keli vnt. po 25lt 🙂

  5. 5
    Laura

    Bet jūsų atvirukai ir yra pigūs! Kitur (ne pašte) originalesnės atvirutės kainuoja apie 5 litus. Būna ir po 7 lt. Kadangi jums nuo tos mažos kainos dar lieka po litą, tai, kas lieka nuo 5 ar 7 lt, aš jau vadinu godumu.
    El. knygas po 5 lt tikrai pirkčiau, ir pirkčiau jų daug, ypač naujų. O biblioteka mielai naudočiausi, jei ji būtų kur nors netoliese, bet nei mano, nei aplinkiniuose rajonuose bibliotekos nėra. O eit 7 km iki artimiausios Karoliniškės kažkaip toloka…

  6. 6
    Salomėja

    Na dėl atvirukų tai aš minėjau, kad nepaskaičiuotas žmonių darbas. Tarkime realiai jei reiktų bent pusę etato samdyti žmogų ir mokėti pusę minimumo (o kas nori mokėti ir gauti minimumą?), tai jau to lito neužtektų, plius dar nori nenori reiktų programuotojo, bent laikinai. Todėl prie pašo atvirukų kainos reikia nepamiršti pridėti algą tam, kuris juos maketavo, vadybininkui kurio dėka jis tuos paštus pasiekia, buhalterio, kuris sutvarko visus piniginius reikalus algai, logistikos išlaidas. Nepamiršti, kad paštas atvirukus irgi ne labdaros tikslais parduoda, ir dėl to dar tam tikras procentas prisideda. Na ir dar šiek tiek viršaus, kad nebūtų taip viskas į nulinį balansą.
    Už 5lt aš irgi pirkčiau. Greičiausiai net visai ir daug, labai jau nesirinkdama, kaip tą darau dabar atverdama piniginę. O jums gal Šeškinės biblioteka artimesnė, ne?

  7. 7
    Aš skaitau

    Salomėja, leidyklos leidžia ir tas knygas, kurios neatsiperka. Kaip leidėjai sako: iš šitos knygos pragyvensim, o šita dėl pramogos 🙂

  8. 9
    Aš skaitau

    Ne tik, ne tik. Kai susibendravau su vienos leidyklos administratore, tiek visko pripasakoja “iš vidaus”, kad į viską kitaip pradedi žiūrėti ir vertinti 🙂

  9. 10
    Salomėja

    Na gal. Nematau čia nei kažko keisto, nei kažko blogo. Tai tik dar labiau pateisina dideles knygų kainas ir formatus 🙂 Godumo čia gana mažai :), kitaip visi čia svajotų būti leidėjais 🙂

+ Leave a Comment