387(60) Henning Mankell "Žudikas be veido"

Henning Mankell “Žudikas be veido”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Perskaičiau knygą ir pirma mintis, kuri kilo buvo susijusi su pavadinimu. O prie ko čia žudikas? O prie ko čia “be veido”?
Antra mintis buvo apie tai, kad visai nebūtina mėgti pagrindinius personažus. Knyga patinka ir be to. Nes ponas Valanderis manęs visai nežavi. Ypač kaip moters. Apsileidęs verksnys. Ši knyga pagal eiliškumą yra pirmoji iš tų, kurias skaičiau. Matosi, kad rašytojas vėliau šiek tiek patobulino policininko paveikslą. Kitose knygose Valanderio stuburas kietesnis.
Trečia mintis ta, kad būtent ši knyga yra ramesnė. Toks paprastesnis detektyvas. Mažiau fanatikų. Bet Švedijoje gyventi dar labiau nesinori. Jie dar didesni rasistai už mus, ir dar gi ten amžinai šalta.
Oficialiai: Atokiame Švedijos kaime žiauraus nusikaltimo aukomis tampa vyresnio amžiaus ūkininkų pora. Net visko matę policininkai sukrėsti. Sunku įsivaizduoti, kas galėjo taip šaltakraujiškai susidoroti su iš pirmo žvigsnio ramiai ir kukliai gyvenusiais žmonėmis. Nepasitvirtinus spėjimams dėl keršto ar apiplėšimo motyvų, bylą tiriančiam inspektoriui Kurtui Valanderiui lieka vienintelė išeitis – remtis paskutiniu sunkiai sužeistos moters liudijimu – vieninteliu jos ištartu žodžiu „Užsienietis…“. Vietinės spaudos išplatinta žinia dar labiau apsunkina tyrimą. Nepasitenkinimo banga kyla imigrantų stovyklose – nužudomas atvykėlis iš Somalio…
Puslapių skaičius: 352
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 04 23

2Comments

Add yours
  1. 1
    deathblow

    tai buvo pirmoji šio rašytojo knyga, kurią perskaičiau. ir gal dėl to, kad labai retai skaitau detektyvus, ji man paliko labai gerą įspūdi 😉 po to skaičiau “Klystkeliais”, toji irgi patiko, bet mažiau. o dabar skaitau “Prieš šalną”; reikėtų sakyti “vargstu su ja”, nes ji visai kitokia, man lyg ir per daug Valanderių šeimos dramos ten yra. skaitau skaitau, ir net negalėčiau pasakyti, jog tai detektyvas.

  2. 2
    Salomėja

    Sakai ten daugiau tos dramos? Gal. Nuosekliai viskas vis dramėja ir dramėja 🙂 Paskutinėje knyga turėtu būti tokia: įvyko žmogžudystė; Valanderis 500 psl. užsiima savipisa; laikraštis parašo, kad žudikas rastas 🙂
    Bet geri tie detektyvai. Daug skaičiau. Tai sakau – geri.

+ Leave a Comment