378(51) Peter Stamm "Vieną dieną kaip ši"

Peter Stamm “Vieną dieną kaip ši”
Mano įvertinimas: 1/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Čia ta knyga, kurios vadinamos “jokiomis”. Pamiršiu, kad ją skaičiau dar nė mėnesiui nepraėjus. Viršelis tai toks visai fainutis, tik va su turiniu tai nieko bendro neturi. Net su knygos nuotaika nieko bendro neturi.
Knygoje pasakojama apie vienišą mokytoją, kuris gyvena svetimoje šalyje, turi porą meilužių ir meilės prisiminimą. Susirgęs išsigando ir nesužinojęs tyrimų viską metė. Nusprendė buvusią meilę susirasti. Toks siužetas gal ir banaliai įdomus, bet pati knyga per daug melancholiška, herojus per daug nesusipratęs. Nerealiai patiko skaityti apie Paryžių. Čia jis labai “paryžiaromantiškai” aprašytas. Ir viskas. Daugiau niekas nepatiko.
OficialiaiVieną dieną kaip ši – meistriškas pasakojimas apie nesugebėjim mylėti ir karštą šio didžio jausmo troškimą, apie tikrovę, nykstančią kaip sapnas, kol pats nepaimi gyvenimo vairo į savo rankas. Kai norai tampa nepaprastai stiprūs, ateinanti diena turi būti kitokia.
Vieną dieną, kaip ši, Andrėjas pakeičia savo gyvenimą. Jį apima lyg tėvynės, lyg ir tolimųjų kraštų ilgesys – sunku ir atskirti. Jis viską meta, parduoda savo butą ir atsisako tarnybos Paryžiuje, kad įpusėjęs gyvenimą grįžtų pas moterį, kurią kadaise mylėjo. Dienų monotonija lig šiolei buvo jo vienintelė atrama, dabar jis tikisi stebuklo ir kad viskas prasidės iš naujo. Jis keliauja į savo jaunystės dienų provinciją, paskui – į Atlanto vandenyno pakrantę, į jaunos moters, kurios meilės vos neprarado, glėbį.
Puslapių skaičius: 224
Knyga nuosava, pirkom už 5lt.
Perskaityta 2012 04 06

+ There are no comments

Add yours