371(44) Henning Mankell "Prieš šalną"

Henning Mankell “Prieš šalną”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Jei nerašyčiau šito blogo, o tiesą sakant tam ir pradėjau, tai po kiek laiko bebeprisiminčiau, kad skaičiau tokią knygą. Jo ji nėra bloga, tuo labiau nėra neįsimintina. Tačiau kada nors man tai susipintų su interneto naujienų portalų antraštėmis ir pradėčiau abejoti.
Klausimas: kodėl ant viršelio degantis gaidys? Daug kas knygoje degė: gulbės, veršiukai, zooparduotuvės gyvūnėliai, beveik ir žmonės, bet prie ko čia gaidys? Nes ugnies simbolis?
Jau antroje Mankellio knygoje man kliūna herojų “savipisa”, nuolatinis galvojimas “oi mes tolstame vienas nuo kito” ir “ar aš tave pažįstu”. Vis dėl to tos mintys man atrodė nenatūraliose vietose, pvz., žiūrint į žmogaus skerdieną. Na aš sprendžiu pagal save, tai man regis visos jos užgriūna tik kai nėra ką veikti. Stebino ir tas šiaurietiškas charakteris – švaistytis peleninėmis pašnekovui (tėvui) į galvą. Tarsi čia koks itališkas temperamentas būtų. O visa kita tipiška. Tipiški skandinaviški psichai :).
Oficialiai: Romane „Prieš šalną“ lietuvių skaitytojams jau pažįstamas įžymusis tyrėjas Valanderis rengiasi atsisveikinti su savo profesija. Tačiau jo dar laukia sudėtinga byla – ir ji taps išbandymu ne tik Valanderiui, bet ir jo dukteriai Lindai. Ši, sekdama tėvo pėdomis, rengiasi pradėti tarnybą policijoje. Jaunoji karta keičia vyresniąją, tačiau ar įmanoma prilygti garsiajam Valanderiui? Proga tai išsiaiškinti – serija sunkiai protu paaiškinamų nusikaltimų. Ežere liepsnojančios gulbės, sudegintas veršelis. Kas tai – sadisto, nekenčiančio gyvūnų, išpuoliai ar ciniškos pratybos prieš planuojamas žmogžudystes? Kai mįslingai dingsta tyrinėtoja etnogeografė, o netrukus – ir Lindos vaikystės draugė, tyrėjus ant kelio užveda būtent būsimosios policininkės intuicija. Seno vilko Valanderio patirtis, analitinis mąstymas ir jaunosios Lindos veržlumas, gera nuojauta bei jaunatviškos klaidos – kaip tik tai, ko reikia, kad būtų išnarplioti žemiausių instinktų ir nežemiško apsėdimo kurstomi nusikaltimai.
Puslapių skaičius: 544
Knyga nuosava. Pirkom už 5lt.
Perskaityta 2012 03 23
 

3Comments

Add yours
  1. 3
    g12

    Taip, mane irgi kažkuo užkabino 🙂 Ypač tas emoniurna storulis seklys kažkoks savas 🙂

+ Leave a Comment