366(39) Kurt Vonnegut "Telaimina jus Dievas, pone Rouzvoteri, arba perlai kiaulėms"

Kurt Vonnegut “Telaimina jus Dievas, pone Rouzvoteri, arba perlai kiaulėms”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Knygos pradžia mane gerokai išgąsdino. Jau galvojau, negi mano mylimas Vonegutas nuvils? Buvo nelabai įdomu skaityti. Tačiau kuo toliau, tuo darėsi maloniau. Ne ne, neatsirado jokios intrigos, tačiau susidraugavau su veikėjais, įsijaučiau į laikmetį ir apskritai visą tą istoriją, kurią ir norėjo papasakoti autorius.
Jei būčiau tokia pati Salomėja, bet amerikietė – daug geriau viską suvirškinčiau. Nors ir be to visai puikiai valgėsi. O knyga apie pinigus. Apie tuos, kurie jų turi ir nebenori, arba niekada ir nenorėjo, apie tuos, kurie turi ir dar nori bei apie tuos, kurie neturi ir labai nori. Net pradžioje rašoma: „Nors šis pasakojimas apie žmones, pagrindinį vaidmenį jame vaidina tam tikra pinigų suma, lygiai kaip tam tikras medaus kiekis galėtų vaidinti pagrindinį vaidmenį pasakojime apie bites.“ Bei kaip ir visose Voneguto knygose: apie utopijas, keistuolius, ir tą rašytoją fantastą :). Tai nėra pati pačiausia jo knyga, bet stilius tas pats, todėl skaitykit jei mylit.
Oficialiai: Buitinė fantasmagorija šiame ekscentriškame ir pašaipiame kūrinyje glaudžiai persipina su Amerikos „aukso amžiaus“ – XX a. šeštojo dešimtmečio – vertybių bei gyvenimo būdo kritika. Kaip tik tuo metu JAV klestėjo „amerikietiškosios svajonės“ ir „gerovės visuomenės“ mitai, užvaldę milijonų amerikiečių protus bei sąmonę. Visi it išprotėję troško kuo greičiau pralobti ir nuoširdžiai tikėjo „gerais milijonieriais“, iš idėjos šelpiančiais varguolius ir išleidžiančiais jiems visus savo pinigus. Kaip tik tokią Ameriką romane „Telaimina jus Dievas, pone Rouzvoteri“ parodijuoja didžiausias XX a. amerikiečių literatūros meistras Kurtas Vonnegutas. 
Puslapių skaičius: 204
Knyga nuosava. Pirkau už 24 lt.
Perskaityta 2012 03 08

+ There are no comments

Add yours