364(37) Witold Gombrowicz "Apsėstieji"

Witold Gombrowicz “Apsėstieji”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Poną Witoldą aš ir taip jau mėgau. Skaičiau visas lietuviškai išleistas knygas (išskyrus dienoraščius, bet aš ir kitų blogus retai skaitau, tai ką jau čia). Bet “Apsėstieji” nepanaši į jokią kitą. Ji apsėdanti! Jei lyg šiol jo knygas skaičiau ramiai, nekibdavau taip jau rimtai, tai šita tikrai apsėdo. Norėjosi skaityti ir skaityti, daugiau ir daugiau. Ir pagaliau gi sužinoti kuo gi pasibaigs visa ta istorija.
Neįtikėtina įtaiga! O juk pasakojimas būtų paprastas, įkandamas daugelio rašytojų plunksnai ir nelabai vertas dėmesio. Bet o kokia nuotaika! Kokie jausmai! Knyga rimtai pretenduoja į metų geriausias :). Esu sužavėta. Kiti manau taip pat, nes dar neteko neigiamo atsiliepimo matyti.
Oficialiai: Pindamas įtraukiantį ir intriguojantį siužetą, Witoldas Gombrowiczius pasitelkia visą vaizduotės arsenalą – čia ir tarp liūnų kylanti apgriuvusi pilis, kurioje gyvena pamišęs kunigaikštis, saugantis mįslingą paslaptį, ir į tą pilį vis nesėkmingai siekiantis prasmukti profesorius, mat jam maga įsitikinti, ar joje tikrai sukaupti meno lobiai, ir nesukalbamas, nieko vidun neįleidžiantis kunigaikščio sekretorius, ir profesoriaus į pagalbą pasikviestas teniso treneris, kuris įsimylėjęs dvarininkaitę, tačiau ši susižadėjusi su kunigaikščio sekretoriumi, ir nuolat tvyranti paslapties atmosfera bei nepaliaujančios veikti antgamtinės jėgos, o galiausiai – visą šį mazgą išnarpliojantis aiškiaregys.
Apsėstuosius, prisidengęs Zbigniewo Niewieskio slapyvardžiu, autorius pirmąkart paskelbė ištraukomis 1939 m. populiariojoje to meto Lenkijos periodinėje spaudoje. Šios publikacijos sulaukė didžiulio skaitytojų dėmesio ir susižavėjimo. Ši Gombrowicziaus knyga visiškai kitokia nei ankstesniosios, su kuriomis jau susipažinęs lietuvių skaitytojas.
Puslapių skaičius: 384
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 03 01

3Comments

Add yours
  1. 1
    Zosė

    Užmečiau akį į Kosmosą ir… prapuoliau. O kaip kitaip?!. Perskaičiau Ferdydurkę. Sakau,- po šimts! Labai gerai. Mano literatūra. Suvalgiau Apsėstuosius. Prisikvatojau. Nenuspėjamasis Gombrowičius. Bravo! Dabar medžioju Pornografiją. Žinau, kad bus darbo 🙂

  2. 2
    Edita

    Labai dėkoju, kad padėjai atrasti šį nuostabų rašytoją. Kai tik pradėjau skaityti knygą taip ji mane ir “apsėdo”.

+ Leave a Comment