346(19) Iris Murdoch "Juodasis Princas"

Iris Murdoch “Juodasis Princas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: iš tų keistų knygų. Pradžioje galvojau mesiu, nes visai ne mano skonio. Tada kažkodėl nemečiau ir perskaičiau viską. Žinokit, jei kas pastatytų (o gal jau pastatė?) filmą – nerekomenduočiau jo žiūrėti. Nes būtų absurdo situacijos: ėjo, užkliuvo, išliejo, pradėjo klykti, iššoko iš mašinos vidury dialogo. O ir dialogai užknistų: myliu, ne tu manęs nemyli, gerai – nemyliu, ak, kodėl manęs nemyli, taigi myliu, tu negali manęs mylėti! Bet knygoje tai labai tiko. Pynėsi šitos nesąmonės su vidinėmis jų analizėmis. Pvz., iškeltas klausimas kaip būtent žmonės įsimyli. Ne kada, bet kaip? Verti puslapį su šypsena – kurgi dar nusisvaigs herojus.
Kas liečia herojus – rinktinė: pagrindinis 58 metų nevykęs rašytojas, kuris įsimylėjo savo konkurento, vadinamo geriausiu draugu, dvidešimtmetę dukrą. Tuo pačiu to konkurento žmona kariasi ant kaklo, mieste pasirodo eksžmona, kuri suka romaną su tuo konkurentu, bet ir prie pagrindinio lūzerio lenda. Ir dar yra pagrindinio lūzerio isterikė sesuo, bei eksžmonos brolis, kuris nuolatos žliumbia ir šiaip yra prielipa. Tam dam dam, įsivaizduokit visus šiuos asmenis gana ribotoje aplinkoje. O ne, filmo aš nė už ką nežiūrėčiau!
OficialiaiPagrindinis veikėjas – nebe pirmos jaunystės rašytojas, Bredlis Pirsonas, svajoja apie tobulą knygą, su draugu Arnoldu Bafinu varžosi dėl literatūros ir meilės. Tapęs Arnoldo žmonos Reičelės meilužiu, Bredlis Pirsonas pajunta meilę ir jaunajai Džulianai, Bafinų dukrai. Pagaliau visa istorija virsta kriminaline, o pagrindinis romano veikėjas apkaltinamas (gal ir pelnytai) Arnoldo nužudymu. I. Murdoch kuria ne tik „meilės šventę“, bet ir psichologinį detektyvą – tai viena iš rašytojos kūrybos ypatybių. Romane ryškus, įtemptas siužetas, įspūdingi charakteriai.
Puslapių skaičius: 472
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 01 02

+ There are no comments

Add yours