1274(70) Frank Herbert „Kopa“

Estimated read time 2 min read

Frank Herbert „Kopa“

Mano komentarai: man vis dar sunku suvokti, kodėl gerą literatūrą mėgstantys (na ta, prasme, tie, kurie sako, kad romaniukų ir trileriukų neskaito) žmonės vengia mokslinės fantastikos. Su vyru diskutavome, kad gal čia kokia literatų-filologų-tų, kur nesimokė matematikos baimė nesuprasti kažkokių technologinių niuansų. Ar įsivaizdavimas, kad tose knygose tik blasteriai ir transformeriai, kuri truputį pasišaudo ir baigtas kriukis?

Kiek man teko skaityti, tai dažniausiai susiduriu su labiau filosofiniais nei nuotykiniais kūriniais. Tačiau „Kopoje“ yra visko. Daug peno pamąstymui apie pasaulį, kuriame gyvename, karus dėl išteklių, galios santykius, ekologiją ir net tai, kiek kiekvienas galime atiduoti dėl šviesesnio rytojaus, kurio gal net nesulauks mūsų anūkai (pavyzdžiui, savo kūno vandenį).

„Kopoje“ yra ir politinių vingrybių tarp įvairių didikų šeimų ir imperatoriaus. Čia vienas sąjungas keičia kitos, vyksta išdavystės ir tuo knyga galėtų patraukti naują kartą, kuri žavėjosi, kad ir GOT, nes koks skirtumas ar tai išgalvoti viduramžiai, ar kažkokia atšiauri planeta.

„Kopoje“ idėjų ras ir tie, kuriems geroje knygoje privalo būti meilės. Ir tie, kurie nori nuotykių, mūšių, bėgimo. Ir dar tie, kuriems įdomu, kaip gimsta religijos. Visi, kurie mėgsta įdomius personažus, pasižyminčius ne vien geromis ar vien blogomis savybėmis.

Tad nežinau, kodėl mokslinė fantastika pas mus taip nuvertinta, kai toli gražu ne kiekvienas kūrinys gali pasiūlyti tiek įdomių minčių, idėjų, ne kiekvienas autorius toks pranašiškas, nes 1965-ais metais pasirodęs kūrinys šiandien dar aktualesnis. Čia kaip ir Orvelo 84-ieji. Kartais atrodo, kad kai kurie rašytojai mokėjo keliauti laiku.

„Kopa“ tikrai pateks tarp mano metų geriausių. Vienas minusas – siaubingai nepatogus formatas.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiaičia.

Puslapių skaičius: 728
Knygos kilmė: knygą pirkau.
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  mokslinė fantastika

+ There are no comments

Add yours