1231(27) Naomi Novik „Šimtas metų žiemos“

Estimated read time 2 min read

Naomi Novik „Šimtas metų žiemos“

Mano komentarai: tikrai buvo liūdna baigti šią knygą. Labai graži pasaka, kurioje užteko ir idėjos, ir nuotykių, ir meilės. 

Autorė, pasirodo, turi šiek tiek lenkų/lietuvių šaknų, tai viena ausimi apie Europą girdėjo. Pasaulis, kuriame vyksta veiksmas – Litva. Dauguma veikėjų – slaviškais vardais, o juose galima įžvelgti ir tikrų istorinių asmenybių bruožų. 

Litva atrodytų paprastas kraštas, kažkuo primenantis carinę Rusiją. Tačiau turi mistinius kaimynus starikus – žiemos valdovus, kurie dažnai puldinėja gyventojus. Starikų karaliui į akis krenta palūkininko dukra Mirijama, pagarsėjusi tuo, kad moka auksu paversti viską, prie ko prisiliečia. O starikams aukso labai reikia, kaip paaiškėja, ne vien iš godulio. Tai jis sau ir pasigrobia nuotaką. 

Tuo tarpu Litvą valdo caras, apsėstas ugnies demono. Tas mielai suėstų ir caro nuotaką Iriną, ir dar vieną kitą šimtuką žmonių. Kas jam. 

Taigi, yra dvi problemos ištikusios Litvą: pablūdęs caras ir bejausmis ledinis starikų karalius. Šias dvi problemas išspręsti apsiima trys stiprios ir labai skirtingos moterys, atstovaujančios platų visuomenės sluoksnių intervalą. Ir lengva joms nebus. 

Autorė knygoje pakalba apie skurdą, moralę, žmogiškumą, atjautą, priespaudą, piktnaudžiavimą valdžia, valdžios trumparegiškumą. O ir pasaulis įtaigus. Skaičiau žiemą, tai istorija tikrai nešildė, tik dar žvarbiau darėsi. Minusas tas, kad viskas vyko greitai. Viens du ir baigėsi. Pripratusi aš prie fantastinių trilogijų, tai net liūdna, kad čia pavienė knyga. Kita vertus, skirta jaunimui, tai nėra ko tempti, gyvenimas laukia.

Skaitykit jei mėgstat pasakas. Kad ir tokias, kaip „Sniego karalienė“. 

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Puslapių skaičius: 432
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Alma Littera“
Perskaityta: 2021 01 19
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: maginė fantastika

 

+ There are no comments

Add yours