1210(6) Douglas Kennedy „Akimirka“

Estimated read time 3 min read

Douglas Kennedy „Akimirka“

Mano komentarai: Šį kartą skaičiau knygą, apie kurią neturėjau jokios išankstinės nuomonės. Tik tiek, kad iš aprašymo galvojau, kad tai bus dar viena paprasta knyga, kurioje yra dvi laiko perspektyvos ir toje senojoje pasakojama kažkokia skaudi istorija. Man tinka. Tiesa, gal panašiai ir buvo… tik turtingiau.

Pagrindinis veikėjas – amerikietis Tomas Nesbitas. Jis pagyvenęs rašytojas, kuris ką tik išsiskyrė ir apsigyveno nuošaliame namelyje. Paniręs į apmąstymus jis gilinasi į savo jausmus ir bando suprasti, kokį pėdsaką paliko nutraukta santuoka. Vieną dieną agentas persiuntė keistą siuntinį, kuris sužadino jaunystės atsiminimus.

O jaunystėje Tomas keliavo metus pagyventi Vakarų Berlyne. Jo tikslas buvo parašyti knygą, todėl vaikinas nėrė stačia galvą į įvairias patirtis bei pažintis. Ten sutiko moterį pabėgusią iš Rytų Berlyno, jie užmezgė santykius, žinoma, kaip ir priklauso tokiose knygose, romanas nesusiklostė, ir nieko čia nespoilinu, nes gi ta žmona, su kuria išsiskyrė pradžioje, visai kita moteris.

Kodėl sakau, kad ši knyga turtingesnė? Proza tikrai nėra lengva kaip drugelis. Knygos veikėjas daug mąsto apie aplinką, savo santykį su pasauliu, jausmus, šokinėja nuo vienos minties, prie kitos, kalba apie muziką, teatrą.

Gana taikliai perteikiamas amerikietiškas požiūris į Berlyno sieną. Rašytojas veikėjo lūpomis nevengia pasijuokti iš savo romantinio įsivaizdavimo, kaip viskas atrodo anapus, jam reikia laiko suvokti, kad ir anapus žmonės gyvena gyvenimus. Tik jie kitokie. Nuotaika kitokia.

Meilės istorija atrodė kvailoka. Na, žinote, tie aistringi įsimylėjimai iš pirmo žvilgsnio, tačiau desperacija, kartais, dar ne prie to priveda, o jos tikrai būta, bent jau vienoje pusėje. Šnipų žaidimėliai irgi neatrodė realistiniai. Tad tikrai ne viskas knygoje tobula.

Bet kokie charakteriai!  Sužavėjo Tomo Nesbito kambariokas, kuris buvo pamišėlis homoseksualus menininkas. Įdomus atrodė jo meilužis, nesugebėjęs perlipti per šeimos ir savo tautos tradicijas. Tomo mylimoji – fatališka moteris, tokias esu mačiusi tik filmuose. Visas tas laikas Berlyne dvelkė noir atmosfera.

Galutinis rezultatas yra miksas kažko gilaus, kažko banalaus, kažko su stipria retro dvasia, kažko neišbaigto, kažko turtingesnio nei panašūs romanai. Kratinys gero ir blogo. Pamėginkit, jei meilė, Šaltojo karo laikai ir rašytojų gyvenimai jums žadina smalsumą.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Puslapių skaičius: 560
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Alma Literra“.
Perskaityta: 2020 11 20
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: romanas, drama.

+ There are no comments

Add yours