1173(96) Ayn Rand „Šaltinis“

Estimated read time 4 min read

Ayn Rand „Šaltinis“

Mano komentarai: Labai sunku kalbėti apie tokią įspūdingą knygą. Tiesa, trūkumų ji turėjo. Aprašymas teigia, kad tai „intelektualus romanas apie pinigus, galią, idealo siekį ir meilę, apie visuomenę, jos ydas ir papročius.“. Nuo to galima ir atsispirti.

Ar romanas intelektualus? Tikrai taip, labai dažnai stodavau ir su vyru aptardavau įvairias mintis. Tačiau tuo pačiu vietomis jaučiausi, kad skaitau  filosofijos vadovėlį ir varčiau akis viename kitame dialoge. Ei, žmonės taip nešneka! Pvz., pabaigoje yra kalba pasakyta teismo procese. Jis kaip ir nusako visą knygos esmę. Ji gera. Bet realybėje prisiekusieji ne klausytų išsižioję, o pradėtų ten kokias gėlytes paišinėt. Rimtai :). Ir buvo daug daug vietų, kurios šiaip lyg ir skamba gerai, ištraukus tik citatą, bet paverstos dialogais tampa tiesiog keistos.

Ar romanas apie pinigus? Kažkiek. Veiksmas sukalsi aplink architektūrą tais laikais, kai Niujorke dygo dangoraižiai. Tad pinigų daug. Daug kas dėl pinigų. Daug kas apie pinigus.

Ar romanas apie galią? O taip! Daug šios knygos herojų elgėsi taip kaip elgėsi tiesiog „because they can“.

Ar romanas apie idealo siekį? Taip taip taip! Ir apie tai, kokiais keliais tie idealai siekiami ir kas kam yra idealas! Vienam – pritapimas ir pripažinimas. Todėl jis kurs kičą, statys baisius namus, kuriuos kritikai liaupsina laikraščiuose, lips visiems per galvas ir darys taip, kaip priimta. Kitam idealas yra noras kurti ir statyti tai, ką jis nori ir dėl to geriau badaus, negu nusileis užsakovui ir prilipdys mozaiką virš durų savo nubraižyto namo durų.

Ar romanas apie meilę! Žinoma! Visokių formų! Bet buvo ir tradicinė meilės linija, kuri labai pagyvino visą knygą. Ta meilė buvo nesveika, gniuždanti, tačiau tikra ir viską nugalinti. Jei atvirai, nuo šitos meilės man šiurpuliukai ėjo.

Ar romanas apie visuomenę, jos ydas ir papročius? Taip taip taip! Būtent apie tai! Ir prieš 70 metų rašyta knyga nė trupučio neprarado aktualumo, o visuomenė nei kiek nepasikeitė, tik gal apsivilko modernesniais rūbais. Tai visuomenė, kurioje iškyla negabūs kvailiai, o talentingieji baigia gyvenimą atstumti ir vienatvėje.

Knyga buvo iššūkis savo apimtimi. Beveik 800 puslapių smulkučio teksto. Tačiau neprailgo. Be visokių bendrų minčių ilgam pagromuliavimui, man šaukė ir buitinės, artimos mintelės. Vis pagalvodavau apie savo atvirukų parduotuvę. Per 8 metus, kiek ji gyvuoja, esu supratusi, kad turiu laviruoti. Jei noriu išleisti atviruką, kuris mano manymu yra įdomus, gražus, vertingas, tai turiu kartu paleisti ir penkis kičo paveiksliukus, idant tas pirmasis bent truputį atsipirktų. Tą girdėjau ir iš leidyklų. Nori Geros knygos? Dėl jos išleisime 3 banalias istorijas su banaliu viršeliu, nes jos sumokės už tą Gerą. Apie tokius dalykus ši knyga. Ir apie tuos žmones, kurie tam, kad įtiktų ir būtų turtingi kuria tik tą antrą -– š – variantą ir tuos, kurie niekaip nenusileidžia ir principingai laikosi įsikibę pirmo – Kokybiškojo.

Tai knyga, kurios fragmentus tikrai norėsis skaityti ne kartą.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai:  „Šaltinis“, pirmąkart išleistas 1943 metais JAV – kvapą gniaužiantis intelektualus romanas apie pinigus, galią, idealo siekį ir meilę, apie visuomenę, jos ydas ir papročius. Romano pagrindinis herojus, jaunas architektas individualistas Hovardas Rorkas, kuria modernistinius pastatus, įgyvendina savo viziją ir nepaiso visuomenės kritikos. Autorė yra sakiusi, kad Rorkas įkūnija stiprų idealų žmogų, kūrėją. Romane „Šaltinis” taip pat pasakojama, kas nutinka menininkui, pataikaujančiam publikos skoniui ir besistengiančiam prie jo prisitaikyti, kaip sugniuždomas savarankiškas mąstymas. Ar troškimas pasitarnauti žmonijai yra nesavanaudiškas? O šlovės, turtų ir apdovanojimų troškimas? Arba noras pasirodyti viršesniam? Ar įmanoma siekti savo kūrybinės vizijos ir išlikti nepriklausomam nuo kitų nuomonės ir norų? Atsakymo į šiuos klausimus ir ieško knygos autorė.

PSL: 784
Knygos kilmė: knygą pirkau knygų mugėje 😀
Perskaityta: 2020 08 14
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours