1134(55) Trevanian “Šibumis”

Estimated read time 3 min read

 Trevanian “Šibumis”

Mano komentarai: Jei atvirai, tai nežinojau, ko tikėtis iš knygos. Norėjau gero šnipų trilerio. Lūkesčiai iš dalies buvo pateisinti.

Istorija pasakoja apie Nikolajų, kuris gimė Kinijoje. Jo mama buvo rusų aristokratė, tėvas – vokietis. Vėliau Kiniją okupavo Japonai, o berniuką po sparneliu priglaudė pulkininkas. Taigi, Nikolajus augo apsuptas įvairių kultūrų, o karo įkarštyje globėjas jį išsiuntė į Go žaidimo mokyklą Japonijoje. Visa knyga keistai pinta supinta. Tai lyg trileris, kuriame Nikolajus žudo žmones, bet tuo pačiu ir kažkokia filosofinė fantazija. Nes vyras vaizduojamas lyg kažkoks genijus. Ir kalba vos ne visomis pasaulio kalbomis, ir moka į kažkokias stebuklingas meditacijas persijungti, ir atrodo dvidešimt metų jaunesnis, ir žudyti gali su bet kokiu kambaryje esančiu daiktu. O jau meilužis koks! Autorius net įterpė išnašas, kuriose parašė, kad žudymo ir sekso detalių neatskleis, kad niekas nesugalvotų to pakartoti namuose.

Šiaip knygą skaityti buvo įdomu, nes ir veiksmo pakako – Nikolajus susiduria su CŽV bei dar slaptesne organizacija. Ir įdomių minčių apie asmenybės ugdymą pasitaikė. Prisiminiau, kad kažkada norėjau išmokti GO, bet suprantu, kad tai ištisas menas, ne veltui tam skirtos specialios mokyklos. Personažai buvo labai keisti, Nikolajus ne vienintelis toks. Ir jo meilužė, ir draugas baskų poetas, ir blogiukas – visi kažkokie nerealūs ir kitokie.

Visgi, jei norisi šnipų istorijos, tai tikrai būna geresnių. Kad ir neseniai mano skaitytas „Aš Piligrimas“. Bent jau skambėjo įtikinamai. Tačiau džiaugiuosi, kad perskaičiau, ilgai jau ji gulėjo.

Oficialiai: Nikolajus Helas – ieškomiausias žmogus pasaulyje. Jis gimė Šanchajuje per Pirmąjį pasaulinį karą. Motina buvo rusų aristokratė, o tėvas – paslaptingas vokietis. Išgyvenęs Hirosimos tragediją go meistro globotinis pagarsėjo kaip žavingas meilužis ir rafinuotas samdomas žudikas. Paslaptingasis genijus, kalbų i…r kultūrų žinovas siekia savitos tobulybės, vadinamos šibumiu. Dabar Helas gyvena atsiskyręs kalnų dvare su žavinga mylimąja. Tačiau netikėtas įvykis verčia jį grįžti į tą pasaulį, kurį taip kantriai stengėsi pamiršti. Pas Helą atvyksta jauna graži nepažįstamoji, ieškanti pagalbos ir prieglobsčio. Netrukus paaiškėja, kad Helas persekiojamas pikčiausio priešo – grėsmingos šnipų organizacijos, vadinamos pagrindine bendrove. Mūšis užverda – vienoje pusėje žiaurumas ir korupcija, kitoje pusėje… šibumis.

PSL: 392; Knyga pirkta knygų mugėje. Perskaityta: 2020 04 10

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours