1108(29) Chimamanda Ngozi Adichie “Pusė geltonos saulės”

Estimated read time 2 min read

Chimamanda Ngozi Adichie “Pusė geltonos saulės”

Mano mintys: Neseniai išleista šios autorės knyga „Amerikana“ man priminė, kad lentynoje jau septynis metus eilės laukia „Pusė geltonos saulės“. Taigi, ši knyga yra iš iššūkio, kuriame pasižadėjau, kad viena knyga per mėnesį bus iš tų, kurias turiu ilgiau nei metus ir vis neperskaitau.

„Pusė geltonos saulės“ nebuvo mano pirmoji pažintis su autore. Jau esu skaičiusi kitą lietuviškai išleistą knygą „Kinrožės žiedas“. Ir nors smulkmenų nepamenu, bet įspūdis liko geras. Matau, kad ir įvertinau ją puikiai. Visgi saulė man tokio stipraus jausmo nesukėlė. Žinoma, knyga pilna daug paveikių įvykių, juk veiksmas vyksta Nigerijos pilietinio karo metu. Ir jautresnius gali šokiruoti tokie vaizdai, kaip pabėgėlės traukinyje vežama dukters galva, kurią ši visiems rodo bei pasakoja kaip pindavo kasytes. Ir tokių scenų ne viena. Tačiau jos labai epizodinės. Didesnė knygos dalis yra saloniniai vietinės bohemos pokalbiai. O kai žmonės puslapių puslapius sėdi aplink stalą ir postringauja apie politiką, darosi kiek nuobodoka. Skaityti, nes dalyvauti gal ir būtų smagu.

Knygos personažai tikrai įdomūs. Dalis pasakojimų perteikta namų patarnautojo, jaunojo Ugvaus akimis. Jis pasakoja apie savo šeimininką – bohemiškų pasisėdėjimų organizatorių. Apie jo žmoną, motiną. Knygoje atrasime daug tradicijų, Afrikos aukštuomenės gyvenimo, vėliau – karo skurdo ir mėginimų išlikti. Tai daug žinių ir minčių suteikiantis romanas. Visgi, manęs taip nepaveikė kaip pirma autorės knyga. Ar pvz., kaip ką tik perskaitytas “Bitininkas iš Alepo”. Lentynoje laukia “Amerikana”. Iš jos tikiuosi daugiau ir dar neužtempti 7 metų 🙂

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: 1960 metais pilietinio karo draskomoje Nigerijoje susikryžiuoja trys gyvenimai. Ugvus, berniukas iš skurdaus kaimelio, dirba patarnautoju universiteto dėstytojo namuose. Olana, jauna moteris, atsisako privilegijuoto gyvenimo Lagose, kad galėtų gyventi su savo charizmatišku mylimuoju dėstytoju. Ričardą, drovų anglą, pakeri paslaptinga Olanos dvynė sesuo. Šokiruojantis karo siaubas išbando jų ištikimybę, atplėšia vieną nuo kito ir vėl suveda taip, kaip nė vienas jų negali įsivaizduoti…

PSL: 432; knyga pirkta prieš šimtą metų. Perskaityta: 2020 02 02

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours