1100(21) Mary Chamberlain “Paslėpta”

Estimated read time 2 min read

Mary Chamberlain “Paslėpta”

Mano komentarai: Štai ir dar viena skaudi karo istorija papasakota šokinėjant per du laikus. Tokių knygų daug. Jos įtraukia ir kiekviena papasakoja kažką naujo. Tokiuose romanuose būna įdomi tik vieno laiko perspektyva, o šioje šokinėjimas laiku labai trukdė. Dabarties personažai pasirodė visiškai neįdomus, o visi įvykiai, kurie vertė prisiminti karo laikų baisumus tarsi pritempti. Toks vat knygos trūkumas.

Romane veiksmas vyksta Britų Džersio saloje, kuri vienintelė buvo okupuota nacių. Pribuvėja Dora nėra vietinė. Iš tiesų ji žydė, bet dėl savo šviesaus gymio išsisuka nuo atidaus vokiečių žvilgsnio. Visgi įvairios gyvenimo aplinkybės pasisuka taip, kad mergina yra suimama ir priverčiama dirbti nacių viešnamyje. O čia ne tik vyksta įprasti tokiose vietose žiaurumai, bet dar ir “gaminami” nauji Arijų rasės vaikai, kurie vėliau išsiunčiami garsiajam Himleriui. Kraupoka, ar ne?

Pati istorija man buvo labai įdomi bei skaudi, tačiau knyga nepasirodė stipri. Autorė nebuvo itin įtaigi, todėl dalis žiaurumų slydo ir praslydo pro akis, taip pat, kaip jau minėjau, dabarties linija buvo itin silpna ir erzino. Melodrama pabaigoje irgi sukėlė vidinį akių vartymą :). Visgi, jei tokio tipo knygos patinka, manau ir ši verta vieno kito vakaro. Daugiau istorinio konteksto tikrai nekenkia.

Mano įvertinimas: 1/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Doros Saimon širdis mirė per karą. Jos kūnas tebegyvena Londone, rūpinasi senu sodu ir stengiasi išvengti bet ko, galinčio priminti praeitį. Per karą į šipulius sudužo ir Džo O’Klerio tikėjimas. Jis prižiūri atokų Džersio salos ūkį, padeda ligotam jo šeimininkui ir leidžia dienas lyg atsiskyrėlis. Jaunos moters laiškai sutrikdo apgaulingą dviejų žmonių ramybę. Kas iš tiesų toji Barbara Humel ir kodėl ji taip atkakliai siekia išsiaiškinti moters blunkančioje fotografijoje, kurią rado tarp mirusios motinos daiktų, tapatybę?

PSL: 368; knyga dovanota leidyklos; Perskaityta: 2020 01 07

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours