1099(20) Jonas Bonnier “Pakibę”

Estimated read time 3 min read

Jonas Bonnier “Pakibę”

Mano komentarai: Netempsiu ir iš karto sakau, kad man knyga patiko! Oi kaip labai. Toks kokybiškas desertas iš geriausių ingredientų. Žinote, kad mėgstu detektyvus bei trilerius. Skaitau beveik visus, bet tikrai daugelis būna pamiršti jau po savaitės (nors niekada nesigailiu skaičiusi, jei ką). Ši knyga kitokia. Truputį intriguoja tai, kas sukurta pagal tikrą istoriją. O tai sufleruoja, kad jeigu jau kažkoks autorius viską žino, matyt nusikaltimas yra išaiškintas ir laimingos (nusikaltėliams) pabaigos nebus. Bet vėl gi, o gal jie kokie šantaramai, pasprukę į kitą pasaulio galą ir viską papasakojo? Negali žinoti. Neištvėriau, viduryje knygos mečiau skaitymą ir nuėjau gūglinti kaip ten viskas buvo. Žinote, net mūsų delfiai istoriją aptarinėjo. O ta istorija verta “Oušeno vienuoliktuko”. Rimtai! Ir pabaiga taip susukta, kaip tik tuose filmuose mėgsta padaryti, o juk čia tikra istorija!

Knygos veiksmas rutuliojasi lėtai. Keletas vaikinų sugalvoja apiplėšti didelę pinigų saugyklą. Tokia mintis kyla pabendravus su naivia įmonės darbuotoja, kuri išduoda daugybę paslapčių: kada daugiausiai darbo, kuo užknisa šefas, kokie juokučiai sklando patalpose ir t.t. Iš tokių detalių vaikinai susidėlioja planą ir pusę metų jam ruošiasi. Nors viskas vyksta lėtai, bet skaityti vistiek neprailgsta. Tuo tarpu ir policija lygiagrečiai įtaria būsimą nusikaltimą bei prasideda varžybos kas ką. Aha, sakau, kad viskas ramiai ir lėtai vyksta, bet žinokit, kai prasidėjo nusikaltimo para, tai tokią įtampą jaučiau, tarsi pati ten dalyvaučiau. Širdis net kalatojosi – spės nespės, koks skirtumas, kad žiniasklaidoje pasiskaičiau jau viską. Moka autorius išlaikyti dėmesį.

Nežinia kokia buvo tikroji pabaiga, nes, kiek suprantu, ne visos nusikaltimo detalės liko išaiškintos, bet ta, kurią parašė autorius, verta plojimų.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Keturi vyrai ir moteris, viena didelė svajonė ir įspūdingiausias šimtmečio apiplėšimas.
SAMIS anksčiau vertėsi smulkiomis vagystėmis, bet dabar turi pasirūpinti vis gausėjančia šeima, todėl planuoja pradėti verslą. Nesusiklosčius svarbiam sandoriui, jam tenka ieškoti naujų būdų, kaip aprūpinti žmoną ir vaikus. MIŠELIS, vaikystėje pabėgęs nuo pilietinio karo Libane, užaugo skurdžiuose Stokholmo priemiesčiuose. Jis bando atversti naują gyvenimo lapą, tačiau tam vis nepakanka šlamančiųjų. NIKLAS visada buvo ištroškęs gyvenimo – keliaudamas po pasaulį sekė savo vizija, bet jam pritrūko adrenalino. ZORANAS – verslininkas, pažįstantis visus ir sandorius tvirtinantis vienu rankos paspaudimu. Dar būdamas jaunas, ambicingasis jugoslavas troško tapti turtingas – visai nesvarbu, kokia kaina. O ALEKSANDRA? Ji – priežastis, kodėl šie vyrai tą 2009-ųjų rugsėjį ėmė planuoti didžiausios Stokholmo pinigų saugyklos apiplėšimą.
Iš pradžių planas atrodo nepriekaištingas: kiekvienas netikėtumas apgalvotas, kiekviena smulkmena tobulai suplanuota, atpildas – turtai, kurių užteks visam likusiam gyvenimui. Ir niekas nė nenukentės. Tik ar visi iš tikrųjų yra tie, kuo dedasi? Šis klausimas lieka neatsakytas net tada, kai sraigtasparnis su keturiais plėšikais ir 39 milijonais kronų pakyla nuo pinigų saugyklos stogo. Kokias paslaptis saugo kiekvienas jų ir kas ta moteris, įsiliejusi į jų gyvenimus?

PSL: 480; knyga dovanota leidyklos; Perskaityta: 2020 01 05

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours