1074(100) Fredrik Backman “Čia buvo Brita Marija”

Estimated read time 3 min read

Fredrik Backman “Čia buvo Brita Marija”

Mano komentarai: Tarsi netyčia ištaupiau šią knygą iki jubiliejinės – metų šimtosios. Turėjau nuojautą, kad autorius nenuvils, tuo labiau, kad su pačia Brita Marija gana neblogai galėjau susipažinti knygoje “Močiutė perduoda linkėjimų ir atsiprašo”. Tiesa, jas tikrai galima skaityti atskirai, nes Britoje ana istorija nė truputėlio neliečiama, išskyrus keletą epizodinių veikėjų, pvz., kaimynų.

Šis autorius pasižymi tuo, kad rašo apie skaudžias problemas, pvz., senų žmonių vienatvę ar visuomenės susiskaldymą, bet viską įvelka į saikingo juodo humoro apvalką. Šios knygos problema yra vyresnio amžiaus moteris, kuri neturi sukūrusi sau užnugario: vaikų nėra, darbo patirties nėra, vyras iškeitė į jaunesnę. Kaip gyventi, kaip rasti darbą, kaip integruotis į visuomenę? Kaip iš viso prie to prieita. Paprastai. Kaip ir daugelyje šeimų. Palaipsniui, netikėtai. Vienas uždominuoja kitą, o po to jo tiesiog nebevertina. Kol paprasčiausiai nepraranda.

Dar ši knyga apie atskirtį tarp miesto ir kaimo žmonių. Apie apleistą mažo miestelio bendruomenę ir bandymą joje išlikti. Ką galiu pasakyti, autoriaus humoro jausmas man yra labai artimas, ir nors knygos yra tokios truputį šiuolaikinės pasakos, bet savaime suprantama, kad labai patiko. Gal net taip labai, kad galėtų pretenduoti į metų geriausią.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Brita Marija (jau pažįstama iš knygos „Močiutė siunčia linkėjimų ir atsiprašo“) negali pakęsti netvarkos. Sujauktas virtuvės stalčius ar pūkų kamuolėlis rūbų džiovyklėje jai prilygsta kone mirtinai nuodėmei. Žinoma, ji atkreipia žmonių dėmesį į tokias (ir panašias) netvarkos apraiškas, bet laikosi „gero tono“ ir jokiu būdu jų neteisia – kad ir kokie netvarkingi, nemandagūs ar įtartini jie būtų. Brita Marija tik nori savotiškai jiems padėti. Bet žmonės moters pagalbą dažnai supranta kaip nepamatuotą kritiką ir kišimąsi ne į savo reikalus.
Palikusi savo neištikimą vyrą Kentą, Brita Marija apsistoja mažame Borgo miestelyje, kuriame žymiausi objektai yra picerija ir gėlių parduotuvė. Įsidarbinusi baigiančiame sugriūti vietos poilsio ir pramogų centre, moteris pamažu susipažįsta su naujaisiais savo kaimynais ir miestelio gyventojais, o čia netrūksta savų keistuolių, veltėdžių ir kitokių „tvarkos nemylinčių“ personažų. Žinoma, Brita Marija negali nutylėti jokių netvarkos apraiškų ir pamažu pasijunta įtraukta į audringą vietinių gyventojų kasdienybę. O didžiausias iššūkis jos laukia, kuomet moteris netikėtai pačiai sau tampa itin netalentingų vietinių vaikų futbolo komandos trenere.
Knygos tekste apstu paradoksų, humoro ir išminties, tai romanas, skirtas universaliam skoniui, jis patenkins ir didžiausią literatūros gurmaną, ir skaitytoją, kuris imoka džiaugtis tiesiog puikiai papasakota istorija. Rašytojo sukurti personažai paperka nuoširdumu, humoru ir empatija bei džiugina, graudina ir šildo viso pasaulio skaitytojų širdis.

PSL: 312; knygą pirkau; Perskaityta: 2019 10 12

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours