1070(96) Andy Weir “Artemidė”

Estimated read time 3 min read

Andy Weir “Artemidė”

Mano komentarai: Jūs žinote, nesu didelė filmų/serialų gerbėja ir per metus pažiūriu du tris. Tiesiog man visada žodis yra įdomiau. Tai ir recepto aš greičiau ieškosiu google, nei youtube. Tiesa, ėjimą į kino teatrą aš visai mėgstu, kaip tiesiog išėjimo iš namų pramogą. Vienas tų retų kažkurių metų filmų buvo “Marsietis”. Patiko, prisijuokiau, o po to pas mus pasirodė knyga, kurios lyg ir neketinau skaityti. Kaip jau esu sakiusi, nematau reikalo dubliuoti tos pačios istorijos, kai pilna nežinomų. Visgi, spontaniškai atsiverčiau ir perskaičiau. Kaip ir visada, knyga pasirodė geresnė, o juokiausi tikrai daugiau kartų, nei kino salėje. Tad gi pamačiusi, kad greitai pasirodys nauja autoriaus knyga, ėmiau nekantriai laukti, sulaukiau, suskaičiau ir va… Nebuvo ji tokia puiki, kaip “Marsietis”.

Ne tai, kad bloga, tikrai ne. Tačiau nežinau, kažkaip autoriui rašyti apie vienišą vyruką užmirštą Marse, sekėsi geriau, nei apie vienišą nusikaltėlę Mėnulyje. Anas personažas buvo įtikinamesnis ir kyla klausimas, ar čia lyčių reikalas, ar kas? Mergiotė neretai manęs neįtikindavo savo mintimis. Ir visgi tai nuotykių knyga apie gyvenimą Mėnulyje, apie šeimą, apie draugystę, apie korupciją! Tad, aišku, buvo kas žavėjo ir to humoro šiek tiek pasitaikė net ir neblogo.

Man labiausiai šioje knygoje patiko techninės detalės. Autorius daug kur savo veikėjos  mintimis mums aiškino, kaip mėnulio gravitacija veikia įvairius reiškinius, kūną, technologijas, tam tikras darbines, pvz., suvirinimo, situacijas. Žinote, esu gi elektronikos inžinierė, tad tokie dalykai savaime jau įdomūs. Tiesa, nebuvau itin gera studentė ir vėliau pasukau kiek kitomis kryptimis, tad žinios nėra tokios stiprios, kad iš pirmo žvilgsnio pasakyčiau tiesą autorius kalba, ar nusišneka. Bet net jei ir taip, tai yra mokslinės fantastikos knyga, ir joje viskas gali veikti, taip kaip pasaulio kūrėjas sugalvos. Tad va ir patiko detales skaityti. Na o visa kita? Gaudo, bėga, griauna, sprogdina, gelbėja pasaulį – akivaizdu, kad labai galvota apie būsimą filmą ir jo gražumą. Turbūt pažiūrėsiu ir aš :).

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

OficialiaiDžazmina Bašara niekada neketino tapti didvyre. Ji tenorėjo praturtėti. Gyventi Artemidėje, pirmajame ir vieninteliame Mėnulio mieste, ne taip jau paprasta, jei nesi turtingas turistas ar ekscentriškas milijardierius. Tad tai, kad retkarčiais įvežamas nedidelis kiekis kontrabandinių prekių, vargu ar galima laikyti baisiu nusikaltimu, tiesa? Ypač kai spaudžia skola, o oficialaus kurjerės atlyginimo vos ne vos pakanka susimokėti už nuomą. Kai Džiazei pasitaiko proga įvykdyti tobulą nusikaltimą ir gauti atlygį, ji negali atsisakyti. Tačiau užmojis įvykdyti iš pažiūros neįmanomą užduotį – tik visų bėdų pradžia. Mat netrukus Džiazė sužino atsidūrusi pačiame sąmokslo perimti Artemidės valdymą centre. Ir jai teks ne juokais pasukti smegenis, kad ne tik liktų gyva, bet ir išgelbėtų gimtąjį miestą. Džiazė tikrai nėra didvyrė, bet ji – labai gera nusikaltėlė. Šito turėtų pakakti.

PSL: 400; knygą dovanojo leidykla; Perskaityta: 2019 09 25

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours