1064(90) Naomi Alderman “Galybė”

Estimated read time 3 min read

Naomi Alderman “Galybė”

Mano komentarai: Perskaičiau knygą ir vengiau rašyti atsiliepimą. Populiari, liaupsinama, tad kažkaip nedrąsu kišti ir savo nuomonytę. Tačiau eilė laukia, tad pakalbam apie “Galybę”.

Knyga labai savotiška. Iš pradžių atrodo lyg fantastinė istorija, kuomet viena žmonių grupė įgauna keistų galių. Jie moka tarsi elektra nukrėsti kitus. Toji grupė stereotipiškai laikoma silpnesne ir galios santykis pasaulyje ima staigiai verstis. Specialiai nenoriu kalbėti apie konkrečias lytis, pavadinkim jas X ir Y. Tad štai, Y dominavo pasaulyje, bet X įgavo minėtų galių ir ėmė vaduotis iš silpnesniojo pozicijų. Blogų žmonių rankose atsidūrusi galia apverčia viską taip, kad Y vieta pasaulyje tampa labai nestabili. Vakaruose, kaip ir realiame pasaulyje, viskas iš pažiūros gerai – krizei praėjus daugiau mažiau visi sugeba sugyventi ir apsimesti, kad yra lygūs. O štai trečiosiose šalyse viskas nueina iki tiek, kad Y lytis tarsi pavergiama, žmonės negali turėti verslo, vairuoti automobilio, turėti savo pinigų, išeiti į gatvę be X lyties atstovo palydos ir t.t. Žmonės prievartaujami, grobiami į sekso vergiją, engiami. Jums tai skamba iš fantastikos srities? Man tai grynai, kaip šių laikų dokumentika. Vakaruose mes turime feminizmo judėjimą, apsimetame, kad vyrai ir moterys turi lygias galimybes, tuo tarpu mažiau išsivysčiusiose šalyse padėtis kur kas prastesnė. Todėl – jei kartais paskaitot naujienas – “Galybė” tikrai nešokiruos. Tik tiek, kad X ir Y čia pasikeičia vietomis.

Istorija pasakojama iš kelių perspektyvų. O kokios sritys ima klestėti, kai pasaulyje prasideda suirutė? Teisingai! Politika, religija ir nusikalstamas pasaulis. Autorė puikiai parinko sričių atstoves. Man labiausiai nepatiko Motina Ieva, kuri atstovavo religiją. Tie su savimi kalbantys bepročiai simpatijų nekelia. Visus kitus personažus spėjau pamėgti.

Tad apie ką ši knyga? Tiesą sakant, nežinau. Gal priminimas to, kokiame pasaulyje gyvename? Juk galima ir tokiu būdu nutapyti bendrą paveikslą. Gal priminimas, kad per daug galios neįmanoma suvaldyti, o net ir geri norai išsigimsta, kai gana lengvai viską gali kreipti savo naudai? Skaitinys nėra sudėtingas, o minčių palieka visokių.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Merginos ir moterys visame pasaulyje viena po kitos atranda turinčios galią.
Pakanka vieno prisilietimo, kad sukeltų neištveriamą skausmą – ar net mirtį.
Staiga kiekvienas vyras žemėje susivokia beprarandąs kontrolę. Išaušo Moterų era – tik kur šitai nuves?

PSL: 400; knyga dovanota leidyklos; Perskaityta: 2019 09 08

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours