1054(80) Madeline Miller “Achilo giesmė”

Estimated read time 3 min read

Madeline Miller “Achilo giesmė”

Mano komentarai: Šią knygą mačiau daugybę kartų. Esu kilojusi stovėdama prie išpardavimų lentynos. Paskutiniu metu knygos kaina tesiekė 2 eurus. Ir nesusidomėjau. Nes dar iš mokyklos laikų jaučiu neapykantą Homerui. Nežinau ar metas buvo nepalankus, paauglystė gi, bet tuo metu, kuomet mus vertė jį skaityti, net aš, knygų graužikė, pasidaviau ir tik apsimečiau tą padariusi. Žiauriai neįdomiai jis ten rašė. Tad Achilą pakilodavau ir padėdavau. Tačiau šiemet į knygų skaitytojų pasaulį įsiveržė “Kirkė”. Ir su ja gal būtų nutikę taip pat, jei ne keletas žmonių, kurių nuomonė man kartais daro įtaką. Paprastai jie būna skeptikai ir išpeikia tai, kas ant bangos, bet ne šį kartą. “Kirkę” perskaičiau, labai patiko, žinot, gi sakiau. Tad puikiai žinodama, kurioje vietoje bibliotekoje jau metų metus nejudinama guli “Achilo giemsė”, nuėjau ir pasėmiau. 

Na ir negaliu nelyginti. “Kirkė” patiko labiau. Bet konkrečiai tuo, kad istorija apsirodė mielesnė. Vieniša moteris, uždaroje saloje, kovojanti už vietą po saulę, kovojanti su savo prigimti, su vienatve, su nuvertinimu, su savo veiksmų pasekmėmis. Truputį artimiau man. Na, o Achilas apie jaunuolį, kuriam jau gimus buvo pasakyta, kad jis bus didvyris. Jaunuolį, kuris turėjo viską, kurį lepino tėvai ir aplinkiniai. Toks tipinis sužvaigždėjęs paauglys. Taip pat knyga apie dviejų jaunuolių meilę, atsidavimą, ištikimybę. Trojos karas čia užėmė nemenką vietą, bet jis papasakotas ne iš tos kraujo purslų ir žygdarbių pusės, bet iš žmogiškosios: gyvenimo stovykloje, vergų dalios, nuobodulio, buities, nepasitenkinimo, ambicijų. 

Jei aš būčiau diktatorius, tai mesčiau Homerą iš mokyklinių vadovėlių ir liepčiau visiems skaityti Miller. Naujiems laikams, nauji rašytojai, naujos interpretacijos. Mitai yra mitai, niekas nepatikrins istorinių faktų apie pusdievius, bet skaityti turi būti smagu. 

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: “Achilo giesmė” – pirmasis autorės romanas, iškart sulaukęs didelio viso pasaulio skaitytojų dėmesio; 2012 m. jam buvo skirta Jungtinės Karalystės Orange premija už grožinę literatūrą. Romanas jau išverstas į 23 kalbas. “Achilo giesmė” vėl atgaivina klasikinę istoriją apie aistrą, karą, išdavystę ir visa persmelkiančią meilę. Tai pasakojimas apie legendinių karių Achilo ir Patroklo draugystę. Antikos herojai autorės lūpomis prabyla kaip niekad gyvai, poetiškai ir aistringai; didvyriai, dievai ir karaliai pasakoja netikėtą karo dėl valdžios ir grožio versiją. Istorija apie Trojos karą – amžina, nes ji – apie kiekvieną iš mūsų.

PSL: 384; knyga iš bibliotekos; Perskaityta: 2019 07 26

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours