1033(59) Chloe Benjamin “Nemirtingieji”

Estimated read time 3 min read

Chloe Benjamin “Nemirtingieji”

Mano komentarai: Šitą knygą visur matydavau, viršelis akį traukė, bet paskaičiusi atsiliepimus nesusidomėjau. Tačiau bibliotekoje nieko geresnio neradusi, galvojau, kad ai, pasinešiosiu iki namų. Na ir turi turi istorija savyje kažką tokio, už ką knyga taip liaupsinama.

1969-ųjų Niujorko keturios žydų šeimos atžalos apsilanko pas būrėja, kuri visiems išpranašauja jų mirties datą. Tikit tuo, ar netikit, nesakykit, kad skaičius neįsirėžtų atmintyje. Ir štai klausimas, ar numirus būtent tą dieną reiškia, kad būrėja buvo teisi, ar pats priėjai iki tokio rezultato? Pvz., jei sužinai, kad mirsi jaunas ir pasineri į narkotikų liūną, juk vistiek, gyveni tik kartą, juk reikia skubėti, tad ar ne gyvenimo būdas priveda prie mirties ir nežinant datos gal viskas būtų kitaip? Būtent tokie klausimai ir nagrinėjami per visą knygą. Pradžioje visi vaikai nueina pas būrėją, o tada istorija jau pasakojama kiekvieno akimis.

Man labiausiai patiko du veikėjai: jaunutis Saimonas, save bandantis atrasti gėjus, kuris neria į tuometinę homoseksualų bendruomenę. Šioje dalyje paskaitysime, kaip viskas atrodė, kuomet smarkiai išplito AIDS, kuri dar net neturėjo pavadinimo. Kita labiau patikusi šeimos narė – mokslininkė Varija. Nes man šiaip prie širdies mokslo moterys. Mažiausiai mėgavausi skaitydama apie Klarą ir Danielį. Klara bandė tapti geriausia ir garsiausia iliuzioniste, čia jau mano nesimpatijos, nes nemėgstu iliuzijos meno. Na, o Danielis – gana nuobodus vidutinio amžiaus gydytojas nesukėlęs jokių minčių. Man net keista, kad jo gyvenimo galas buvo būtent toks, kokį pavaizdavo autorius, lyg ir protingesnis vyras iš pradžių atrodė.

Knyga apie šeimos ryšius, vidinius demonus, laikmečių prietarus, religiją. Gera istorija, nesigailiu, kad parsinešiau. Vis dar pagalvoju, ar norėčiau žinoti, kada mirsiu ir ką tai pakeistų. Ar suteiktų galimybę atsisveikinti, įkvėptų kažkokiems pokyčiams, o gal sugraužtų tas žinojimas, kaip kai kuriuos veikėjus? Ką manot jūs?

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai1969-ųjų Niujorkas. Žemutiniame Ist Saide sklando gandai apie paslaptingą moterį, keliaujančią aiškiaregę, galinčią atskleisti kiekvieno mirties dieną. Goldų vaikai – keturi savęs pažinimo kelią pradedantys paaugliai – paslapčia nukanka pas ją sužinoti, ką jiems žada lemtis. Išgirdę pranašystes, kada ir kaip pasibaigs jų gyvenimai, dvi seserys ir du broliai leidžiasi į susitikimą su likimu. Gražuolis Saimonas neria į laisvos meilės sūkurį devintojo dešimtmečio San Fransiske, svajingoji Klara susipainioja tarp tikrovės ir vaizduotės Las Vegase, trokšdamas saugumo Danielis tampa kariuomenės gydytoju, o moksliukė Varija ieško kelio į ilgaamžiškumą.

PSL: 464; Knyga iš bibliotekos; Perskaityta: 2019 06 15

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours